Otázky a odpovědi - Mladá fronta DNES 29.8.2010


Dobrý den,
rád bych Vás touto cestou požádal o odpovědi na několik otázek ohledně propagačních předmětů, které v minulosti pořídil NKÚ.

Předem děkuji za Vaše odpovědi.
S pozdravem,
Jan Sůra

1. Jaké propagační předměty a v jaké množství a za jakou cenu NKÚ v posledních třech letech nakoupil? (prosím jednotlivě podle jednotlivých typů)

Uvedené předměty mají charakter zásob a podle příslušného vnitřního předpisu se provádí účtování o jejich pořízení a úbytku podle způsobu B. To mj. znamená, že se vede jejich skladová evidence a jsou předmětem inventarizace, a to k 31. 12. příslušného kalendářního roku. Seznam těchto předmětů bude proto v letošním roce proveden k tomuto datu. Na základě vedené skladové evidence lze konstatovat, že v současné době jsou tyto předměty tvořeny v převážné míře publikacemi o NKÚ v českém a anglickém jazyce a běžnými kancelářskými potřebami (bloky, tužky, obaly apod.). Zbývající část tvoří předměty, které slouží jako drobné dárky pro zahraniční a tuzemské návštěvy.

V příloze č. 1 Vám zasílám aktuální stav skladu ke dnešnímu dni.

Jak je vidět z odpovědi č. 2, skladové zásoby, které byly vytvořeny za ekonomicky výhodných podmínek jsou pro nás na několik let dostačující. Proto také nebyly v roce 2009 více jak 2/3 ze schváleného rozpočtu čerpány, v roce 2010 je stav také evidentní. V tuto chvíli nejsou v plánu žádné další PR předměty.

2. S jakou částkou počítá rozpočet na propagační předměty letos a jaké byly výdaje v této oblasti loni?

Rozpočet na rok 2009:
PR předměty 300 tis. Kč. Z toho čerpáno 89.831,81 Kč, zbytek vrácen.

Rozpočet na rok 2010:
PR předměty 133 tis Kč. Z toho čerpáno 16.696,- Kč.

3. Kolik stál návrh těchto propagačních předmětů a kdo ho dělal?

Návrhy (grafiku, design) jednotlivých propagačních předmětů si děláme sami, případně je navrhují rovnou poptávané firmy. Návrh = umístění loga na propagačním předmětu. Propagační předměty jsou poptávány u 3-5 firem (tiskáren), poptávky jsou založeny o objednávky.

4. Jaký je smysl propagace NKÚ na golfovém míčku?

Určitě žádný. NKÚ nikdy takový propagační předmět nedělal a dělat nehodlá.

Mgr. Bc. Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky