V hospodaření Ředitelství silnic a dálnic ČR stále přetrvávají závažné nedostatky

Tisková zpráva, 12. 7. 2007


Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se ve své další akci zaměřil na prověření hospodárnosti činností Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), které souvisí se zajišťováním vlastního provozu generálního ředitelství, obou závodů a sedmi správ ze třinácti. „Přesto, že se jednalo o navazující kontrolu, výsledky ukázaly, že v ŘSD stále přetrvávají závažné nedostatky v hospodárnosti zabezpečování vlastního provozu,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Kontrolovanou osobou bylo ŘSD a v rámci ní byly kontrolovány generální ředitelství, závody Brno a Praha a správy Brno, Hradec Králové, Jihlava, Olomouc, Pardubice, Praha a Zlín. Kontrolovány byly roky 2005 a 2006, v případě věcných souvislostí i období předchozí a období do ukončení kontroly.

Prověřovány byly především činnosti týkající se vybraných nákladů na zajištění provozu, výběru dodavatelů, hospodaření s dlouhodobým majetkem státu, se zásobami a s pohledávkami. Činnosti přímo související s výstavbou, opravami a údržbou silnic a dálnic jsou předmětem jiných kontrol NKÚ.

Kontrola navázala na kontrolní akci číslo 04/24, při které byla NKÚ prověřována období let 2003 a 2004. K odstranění zjištěných nedostatků uložila vláda ministru dopravy zajistit realizaci a pololetní kontrolu navržených opatření. Generální ředitel ŘSD vydal v dubnu 2005 příkaz k nápravě zjištěných nedostatků.

„V rámci kontroly jsme například zjistili nedodržování zákona o veřejných zakázkách u šesti zakázek. Zásadní nedostatky byly v evidenci pozemků a při správě a vymáhání pohledávek, umožněno bylo i bezplatné používání služebních vozidel k soukromým účelům,“ uvedl prezident Dohnal. Cizí pozemky zastavěné pozemními komunikacemi byly podle jeho slov užívány bez vypořádání majetkoprávních vztahů. Řádně nebyly vymezeny ani předměty pronájmů, doklady k nájemním smlouvám nebyly kompletní a výše nájemného nebyly dostatečně zdůvodněny - zejména u pronájmů ploch pro reklamní zařízení a pozemků odpočívek u dálnic.

„Zjištěné nedostatky ukazují, že účinnost opatření k odstranění nedostatků zjištěných při kontrolní akci číslo 04/24 byla minimální. Řada nedostatků odstraněna nebyla (např. v evidenci pozemků, oblasti nájmů ploch a pozemků, hospodaření s pohledávkami, zadávání veřejných zakázek, používání vozidel pro soukromé účely) nebo byla odstraněna jen částečně (např. rozpočtování a vykazování nákladů na zajištění provozu). K zlepšení došlo pouze v oblastech nákupů materiálu, zahraničních služebních cest a hospodaření s finančním majetkem,“ konstatoval prezident Dohnal. Některé nedostatky byly podle něho zjištěny nově. Například nevypořádané užívání cizích pozemků či neúčtování o vytěženém materiálu.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2006 pod číslem 06/37. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Jiří Adámek.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky