Kontroloři NKÚ se zaměřili na výběr cla po vstupu ČR do EU

Tisková zpráva – 19. prosince 2007


Cílem další z kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit postup celních orgánů při výběru cla po vstupu České republiky do Evropské unie se zaměřením na podíl, který je určen na krytí nákladů spojených s výkonem celní správy. Kontrolovaným obdobím byly roky 2004 až 2006, v případě věcných souvislostí i období následující, kontrolovanými osobami pak Ministerstvo financí (MF) a Generální ředitelství cel (GŘC).

Česká republika se od vstupu do Evropské unie podílí na tvorbě vlastních zdrojů rozpočtu EU. Za administrativní a organizační zajištění odvodů vlastních zdrojů do rozpočtu EU je zodpovědné Ministerstvo financí. Jedním z vlastních zdrojů jsou cla, za jejich správu a převody na účet Evropské komise odpovídá GŘC. Členské státy jsou oprávněny si ponechat 25 % cel na úhradu nákladů spojených s jejich výběrem.

V období od 1. května 2004 do 31. prosince 2006 byly do státního rozpočtu odvedeny zálohy ve výši 3,3 mld. korun. Celní orgány evidují vyměřené clo a jeho úhrady v elektronickém systému Evidence cla a daní. „Kontrolou bylo ověřeno, že tato evidence obsahuje údaje nezbytné pro výkon správy cel podle požadavků EU a pro stanovení správné výše odvodů,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

GŘC je od 1. května 2004 samostatnou účetní jednotkou a vede účetnictví ve zjednodušeném rozsahu. „GŘC nepostupovalo v souladu se zákonem o účetnictví, když o příjmech z cel neúčtovalo. O příjmech z podílu na clech neúčtovalo ani MF,“ řekl prezident a dodal, že od 1. ledna 2006 zavedlo GŘC do účetnictví celní a daňové pohledávky a závazky ze složených celních jistot. Při inventarizaci k 31. prosinci 2006 zjistilo inventarizační rozdíl, o kterém v roce 2006 neúčtovalo.

„Peněžní prostředky určené na úhradu nákladů spojených s výběrem cel převádí GŘC do státního rozpočtu měsíčně formou záloh. Zůstatek na mimorozpočtovém vrcholovém účtu meziročně narůstal, přesto ministerstvo financí neuložilo GŘC povinnost provádět vyúčtování těchto záloh. Z hlediska rozpočtového určení byly tyto příjmy zahrnuty do daňových příjmů kapitoly státního rozpočtu – Všeobecná pokladní správa, přestože charakter daňových příjmů nemají“, uvedl Dohnal.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod č. 07/07. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ JUDr. Eliška Kadaňová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky