Účetní závěrka MPSV nepodává podle NKÚ poctivý obraz účetnictví

Tisková zpráva – 4. února 2008


V období od dubna 2007 do října 2007 byla Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ) provedena kontrola u Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a u České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Podrobeny jí byly činnosti a skutečnosti, které byly předmětem účetnictví obou subjektů a které měly vliv na hodnotu testovaných konečných zůstatků v účetní závěrce k 31. prosinci 2006 jednotlivých kontrolovaných osob.

„Vzhledem k rozsahu zjištěných celkových nesprávností v účetní závěrce MPSV je zřejmé, že nepodává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví za účetní období roku 2006, jak stanoví zákon o účetnictví a příslušné předpisy. Není tedy spolehlivým podkladem pro sestavení závěrečného účtu kapitoly státního rozpočtu. Porušení rozpočtové kázně bylo zjištěno v celkové výši přes jeden a čtvrt milionu korun,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Všechny nesprávnosti zjištěné u jednotlivých kontrolovaných osob byly v závěrečném účtu zobrazeny v číselných sestavách. Celková nesprávnost v závěrečném účtu kapitoly MPSV za rok 2006 byla zjištěna ve výši téměř 2,5 miliardy korun.

MPSV ve své účetní závěrce vykázalo k 31. prosinci 2006 na účtu 069 – Ostatní dlouhodobý finanční majetek majetkové účasti ve výši přes sedm miliard korun.

„Problematiku spojenou s majetkovými účastmi jsme kontrolovali v roce 2006 v rámci kontrolní akce č. 06/20. Tehdy jsme konstatovali, že oblast účtování a vykazování majetkových účastí státu je velmi obtížný problém, který si vyžaduje komplexní právně-účetní výklad, a že předpisy regulující účetnictví jsou v této oblasti nedostatečné a nejednoznačné, co se týká potřebných kritérií,“ řekl prezident Dohnal.

Vedle rozsáhlé řady pochybení v oblasti účetnictví kontrola také ukázala na nedostatky v oblasti hospodaření s nemovitým majetkem nebo zacházení s pohledávkami. Prezident NKÚ zmínil i oblast zadávání veřejných zakázek, kde MPSV v roce 2005 uzavřelo smlouvu na základě jednacího řízení bez uveřejnění dle ustanovení § 27 odst. 1 písm. b) zákona č. 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách, neboť byl vyzván pouze jediný dodavatel.

„Na základě této smlouvy uzavřené na dobu pěti let má být například ročně hrazeno přes 4,5 milionu korun za technický servis. Tedy například činnosti typu čištění a drobné opravy prostředků ICT používaných v objektech MPSV a doplňování spotřebního materiálu jako tonery, pásky či inkoustové kazety aj. Podmínky pro použití jednacího řízení bez uveřejnění nebyly u této veřejné zakázky splněny,“ řekl prezident Dohnal.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/13. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Jan Vedral.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky