Termín realizace výstavby Mezinárodního centra klinického výzkumu bude dle NKÚ prodloužen o dva roky

TISKOVÁ ZPRÁVA – 9. července 2009


Kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) byla zaměřena na nakládání s prostředky státního rozpočtu z programu reprodukce majetku určenými na přípravu a realizaci Mezinárodního centra klinického výzkumu a vývoje v areálu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně – projekt ICRC Brno (International Clinical Research Center).

Oproti koncepci výstavby ICRC schválené vládou v roce 2006 se má současně realizovat rekonstrukce a renovace vybraných částí fakultní nemocnice, což bude mít za následek zvýšené nároky na finanční potřeby a finanční zdroje této akce.

Peněžní prostředky ze státního rozpočtu ve výši přes 1,3 mld. korun, potřebné k realizaci výstavby budovy ICRC, byly konkrétně připraveny k čerpání v letech 2006–2009 usnesením vlády. Tyto prostředky státního rozpočtu byly převedeny v plné výši k čerpání do kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví.

„Příprava území pro výstavbu Mezinárodního centra klinického výzkumu a vývoje byla zahájena a realizována v době, kdy již bylo rozhodnuto o zásadní změně koncepce výstavby a je reálný předpoklad, že připravené území nebude vyhovovat účelům výstavby ICRC dle nových parametrů. Po změnách závazných parametrů byly peněžní prostředky navýšeny o více než 654 milionů korun, mimo vlastní zdroje fakultní nemocnice a dodavatelské úvěry,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

V důsledku změny koncepce a realizace projektu ICRC dle změněných závazných parametrů nebude podle Dohnalových slov dodrženo usnesení vlády ČR z 8. března 2006 č. 239. Změny závazných parametrů nebyly projednány vládou ČR, příslušné usnesení vlády nebylo zrušeno, termín realizace výstavby ICRC bude prodloužen o dva roky.

Výstavba Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně je významným projektem v oblasti rozvoje aplikovaného výzkumu, vzdělávání a veřejné lékařské péče. Smyslem výstavby ICRC je vytvořit unikátní centrum pro výzkum kardiovaskulárních a dalších onemocnění, pro výzkum a vývoj nových lékařských technologií a léků se zaměřením na mezinárodní výzkumné programy financované především ze zahraničních zdrojů. ICRC, jako samostatná organizační, koncepční a ekonomická součást Fakultní nemocnice u sv. Anny, se má stát jedním z nejmodernějších výzkumných a lékařských center v rámci Evropské unie.

Kontrola byla provedena v době od listopadu 2008 do března 2009. Kontrolováno bylo období od roku 2005 do doby ukončení kontroly v roce 2009, v případě věcných souvislostí i období předcházející. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo financí a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/32. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ MVDr. Rudolf Němeček.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky