Prostředky státního rozpočtu a EU byly podle NKÚ poskytnuty a použity v souladu se stanovenými pravidly

TISKOVÁ ZPRÁVA – 6. října 2009


V kontrolovaném období od 1. května 2004 do 30. června 2008 bylo na projekty realizované v rámci podopatření LEADER+ vyplaceno téměř 195 milionů korun. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) provedl kontrolu téměř 20 % těchto výdajů.

Cílem kontroly bylo prověřit, zda byly prostředky státního rozpočtu a Evropské unie v rámci opatření LEADER+ a LEADER poskytnuty a použity v souladu se stanovenými pravidly a podmínkami.

„Prostředky státního rozpočtu a Evropské unie byly v zásadě poskytnuty a použity v souladu se stanovenými pravidly a podmínkami. Systém poskytování těchto prostředků je funkční,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal. Všechny kontrolované proplacené projekty dosáhly podle jeho dalších slov svých cílů a ve všech případech byl dodržen účel projektu. „Administrace prováděná Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF) a částečně i místními akčními skupinami probíhala řádně a v této oblasti nebyly zjištěny závažné nedostatky,“ uvedl Dohnal.

Do realizace osy IV – LEADER v programovém období 2007–2013 se promítly zkušenosti s prováděním podopatření LEADER+ v programovém období 2004–2006 tím, že byly odstraněny například nejasnosti týkající se účinnosti změn pravidel či nedostatečného vymezení specifických přijatelných výdajů. Na realizaci opatření osy IV – LEADER nebyly do 30. června 2008 vyplaceny žádné finanční prostředky.

Přesto byly kontrolou NKÚ zjištěny některé drobnější nedostatky. „Na základě dalších zjištěných skutečností doporučujeme stanovit lhůtu pro vyřízení žádosti o proplacení výdajů projektu, protože metodika finančních toků ani postupy pro administraci finanční pomoci tyto lhůty nestanovují. V případě pořízení drobného dlouhodobého hmotného majetku doporučujeme stanovit pro příjemce finanční pomoci lhůtu vázanosti na účel, aby bylo zajištěno další využití tohoto majetku,“ řekl prezident NKÚ Fr. Dohnal.

Kontrolováno bylo období od 1. května 2004 do 30. června 2008, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrola byla prováděna od srpna 2008 do března 2009 u těchto kontrolovaných osob: Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond, včetně regionálních odborů se sídlem v Praze, Českých Budějovicích, Brně a Opavě. Dále u 26 vybraných příjemců finančních prostředků (seznam viz informace z kontrolní akce).

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/25. Kontrolní akci řídila členka NKÚ Ing. Ludmila Brynychová a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ JUDr. Ing. Jiří Kalivoda 1.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


1) Členka NKÚ Ing. Ludmila Brynychová v průběhu kontrolní akce zemřela.

tisk stránky