NKÚ prověřil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

TISKOVÁ ZPRÁVA – 22. června 2010


Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil postupy při evidenci a nakládání s majetkem státu, se kterým je příslušný hospodařit Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, příjmy z prodeje a pronájmu majetku a postupy při správě pohledávek, včetně jejich vymáhání.

Kontrole byla podrobena evidence majetku a nakládání s majetkem podle § 10 zákona č. 219/2000 Sb.1, u něhož při jeho nabytí státem nebylo patrné, které organizační složce přísluší hospodaření s tímto majetkem, nebo u něhož se zjistilo, že s ním žádná organizační složka státu podle tohoto zákona nehospodaří.

„Nedostatky jsme zjistili v evidenci majetku, v jeho oceňování a inventarizaci. Dále byly zjištěny závažné nedostatky v plnění základních povinností při hospodaření s majetkem státu v oblasti užívání majetku státu třetími osobami a při hospodaření s pohledávkami,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Kontroloři ve své závěrečné zprávě doporučili zpřesnit právní úpravu v oblastech provádění fyzických inventur majetku vedeného v operativní evidenci a v počtu vedených rejstříků podstat. Zároveň doporučili blíže specifikovat pojem „širší“ nabídka majetku státu organizačním složkám státu v zákoně o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích.

„Právní úprava nedává například odpověď na otázku, jak vykládat pojem „… uložených u příslušné organizační složky…“. Zda se jedná pouze o prostory, v nichž organizační útvary organizační složky sídlí nebo o všechny prostory, s nimiž má organizační složka příslušnost hospodařit nebo je má pronajaté, např. jako sklady. Tím nelze vyhodnotit, který postup je správný,“ upozornil prezident Dohnal.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2007 a 2008, v případě věcných souvislostí i předchozí období a období do ukončení kontroly. Kontrola byla prováděna v době od září roku 2009 do března roku 2010. Kontrolovanou osobou byl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2009 pod číslem 09/21. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Zdeňka Profeldová.

Bc. Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


1) zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích

tisk stránky