NKÚ zkontroloval majetek státu, se kterým hospodaří vybrané příspěvkové organizace Ministerstva zdravotnictví

TISKOVÁ ZPRÁVA – 21. září 2010


Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit hospodaření a nakládání s majetkem státu a vedení majetku státu v účetní evidenci u vybraných příspěvkových organizací, jejichž zřizovatelem je Ministerstvo zdravotnictví. Kontrolní akce byla zaměřena především na dlouhodobý hmotný majetek. Nedostatky byly zjištěny zejména v účetnictví a to v oblasti evidence majetku, inventarizace majetku a závazků, nabývání a nakládání s majetkem.

„Účetnictví Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) a Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD) nebylo v oblasti majetku v kontrolovaném účetním období správné a úplné ve smyslu zákona o účetnictví. Současně ve stejném období nebyla v případě IKEM a ÚPMD provedena inventarizace veškerého majetku a závazků v souladu s výše uvedeným zákonem,“ konstatoval prezident NKÚ František Dohnal.

Kontroloři například zjistili, že IKEM nepostupoval v souladu se zákonem o účetnictví, když v roce 2007 neprokázal provedení inventarizace majetku v účetní hodnotě přes 66 milionů korun a v roce 2008 přes 119 milionů. IKEM nezjistil skutečný stav majetku. V období 2007 a 2008 vedl v účetnictví a odpisoval majetek, který ve skutečnosti neměl. Nevedl také ve svém účetnictví pozemky, čímž jeho účetní evidence v letech 2007 a 2008 neodpovídala skutečnosti. Dle sdělení IKEM bylo v roce 2009 přistoupeno k opravě účetních zápisů o stavu pozemků v účetnictví.

Prověřeno bylo stanovení postupů a pravidel pro hospodaření s majetkem státu a dále také existence a výkon činnosti interního auditu. IKEM neprovedl v kontrolovaném období žádný interní audit týkající se hospodaření s dlouhodobým hmotným majetkem.

Kontrolou byl prověřen i pronájem pozemků IKEM. „Zjistili jsme, že pronájem pozemků je od roku 1997 uzavřen se soukromou společností na dobu 90 let a pronajaté pozemky jsou zastavěny obytným souborem ve vlastnictví třetích osob. Pronájem pozemků a tím i jejich způsob využití neodpovídá zřizovací listinou stanovenému předmětu činnosti kontrolované osoby a neodpovídá ani základnímu principu hospodaření s majetkem státu, deklarovanému v zákoně o majetku. Je zřejmé, že tento stav je trvalý a pozemky nejsou a nebudou využívány k účelu, pro který byl IKEM zřízen,“ řekl Dohnal.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2007 a 2008, v případě věcných souvislostí i období předcházející a navazující. Kontrola byla prováděna v době od listopadu 2009 do května 2010. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo zdravotnictví, Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), Ústav hematologie a krevní transfúze (ÚHKT), Ústav pro péči o matku a dítě (ÚPMD), Revmatologický ústav a Fakultní nemocnice Brno.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2009 pod číslem 09/25. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Marie Hošková.

Mgr. Bc. Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky