NKÚ zkontroloval majetek státu, se kterým je příslušné hospodařit Ministerstvo spravedlnosti

TISKOVÁ ZPRÁVA – 8. listopadu 2010


Kontrolou hospodaření Ministerstva spravedlnosti (MSp) s nemovitým majetkem státu byla Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ) zjištěna některá porušení zákona o majetku ČR a zákona o účetnictví.

Zůstatky účtů 031 – Pozemky a 021 – Stavby v účetnictví MSp nejsou podle kontrolorů v kontrolovaných účetních obdobích průkazné, neboť MSp při inventarizaci nemovitého majetku k 31. prosinci 2008 a 31. prosinci 2009 nezjistilo v celém rozsahu skutečný stav majetku a nevykázalo jej v rozvaze.

„Ministerstvo spravedlnosti účtovalo o nabytém nemovitém majetku v nesprávném účetním období – například nevedlo v účetnictví a v majetkové evidenci pozemek o výměře 569 m2 v účetní hodnotě přes 66 tisíc korun, nevedlo v účetnictví ani majetkové evidenci budovu v hodnotě téměř 4,4 milionů korun,“ uvedl prezident NKÚ František Dohnal.

Podle jeho dalších slov ministerstvo v rozporu se zákonem o majetku ČR uzavřelo smlouvu o pronájmu nemovitého majetku na dobu neurčitou, nikoli na dobu určitou v trvání nejdéle 8 let, čímž porušilo ustanovení zákona o majetku ČR.

„Ministerstvo nepostupovalo v souladu se zákonem o majetku ČR, neboť přenechalo soukromé obchodní společnosti k užívání nemovitý majetek bezúplatně a na dobu neurčitou, čímž neodůvodněně snížilo výnos z tohoto nemovitého majetku. Nepostupovalo ani v souladu se zákonem o účetnictví a vyhláškou, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o účetnictví, neboť účtovalo o výdajích na stavební práce charakteru technického zhodnocení v celkové účetní hodnotě téměř 74 tisíc korun jako o výdajích na opravy a udržování nemovitého majetku,“ řekl prezident Dohnal.

Cílem kontroly bylo prověřit u Ministerstva spravedlnosti hospodaření s nemovitým majetkem, včetně souvisejících peněžních prostředků a finančních transakcí.

Kontrola byla prováděna v době od března do srpna 2010. Kontrolovaným obdobím byly roky 2008 a 2009, v případě věcných souvislostí i období předchozí a následující. Kontrolovanou osobou bylo Ministerstvo spravedlnosti.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2010 pod číslem 10/05. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Karel Sehoř.

Mgr. Bc. Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky