Účetní závěrka ČSÚ nepodává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví

Tisková zpráva - 13. června 2011


Cílem kontroly bylo prověřit spolehlivost údajů účetní závěrky (dále také „ÚZ“) k 31. prosinci 2009 předkládané Českým statistickým úřadem (dále jen „ČSÚ“) jako podklad pro závěrečný účet (dále také „ZÚ“) kapitoly státního rozpočtu 345 Český statistický úřad a prověřit, zda ČSÚ postupoval při sestavování ZÚ kapitoly za rok 2009 v souladu s příslušnými právními předpisy.

Účetní závěrka ČSÚ k 31. prosinci 2009 nepodává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví v souladu se zákonem č. 563/1991 Sb. a příslušnými právními předpisy platnými v ČR pro oblast účetnictví. Účetní závěrka ČSÚ nebyla za rok 2009 vzhledem k celkovým agregovaným nesprávnostem překračujícím stanovenou hladinu významnosti spolehlivým podkladem pro sestavení závěrečného účtu kapitoly 345 Český statistický úřad za rok 2009. Na celkové nesprávnosti se podílelo nadhodnocení a podhodnocení jednotlivých účtů a položek příslušných výkazů.

Vzhledem k nesprávnostem, které byly zjištěny v ÚZ ČSÚ, je nezbytné, aby ČSÚ přijal taková opatření v oblasti účetnictví a vnitřního kontrolního systému, která by vedla k odstranění systémových nedostatků, a tím maximálně eliminovala vznik možných nesprávností, popřípadě nesprávnosti již vzniklé včas detekovala a odstranila.

Kontrola byla prováděna od září 2010 do března 2011. Kontrolovaným obdobím byl rok 2009, v případě věcných souvislostí i předchozí období a rok 2010. Kontrolovanou osobou byl Český statistický úřad. Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2010 pod číslem 10/32. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Daniel Reisiegel, MPA.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky