NKÚ zkontroloval hospodaření Municipální finanční společnosti

TISKOVÁ ZPRÁVA – 29. 4. 2013


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na hospodaření Municipální finanční společnosti a.s. (MUFIS). Prověřil nejen hospodaření MUFIS s prostředky, za které se stát zaručil, ale i hospodaření s penězi, které MUFIS dostala ze státního rozpočtu.

MUFIS byla založena v dubnu 1994 a na základě mezivládní dohody mohla čerpat úvěry až do výše 100 milionů USD s tím, že záruky převzala Česká republika. MUFIS prostřednictvím jedenácti vybraných bank půjčovala finanční prostředky na podporu měst a obcí. Šlo například o zateplování, plynofikace nebo výstavbu a rekonstrukce vodovodních sítí a kanalizací.

Půjčky amerických investorů bez započtení úvodních poplatků nakonec činily 43,2 milionu USD. Zpět do USA splatila MUFIS 85,5 milionu USD. MUFIS financovala 122 projektů 112 obcí a průměrná úroková sazba pro obce byla 12 % p. a. Jednalo se tedy sice o rozvojový projekt, avšak ten byl financován ryze komerčně. Úvěrové podmínky se nakonec ukázaly jako natolik nevýhodné, že z české strany byla snaha splatit půjčky předčasně. Podařilo se to ve dvou případech. Poslední splátku MUFIS zaplatila 30. ledna 2012.

V srpnu 2003 rozhodla vláda, že volných 500 milionů korun z programu „Housing Guaranty Program“ (HGP) bude využito jako dlouhodobá půjčka Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP) na ochranu životního prostředí. Ministerstvo financí se tehdy zavázalo, že zaplatí tzv. poplatek HGP, který zahrnoval nezbytné náklady na získání prostředků z HGP a jejich poskytnutí SFŽP. Ministerstvo financí zaplatilo celkem 186,3 milionu korun za období od roku 2003 do poloviny roku 2012. Ministerstvo uhradilo tuto sumu bez ohledu na to, jaké skutečné náklady MUFIS v souvislosti se získáním a poskytnutím zdrojů měla.

Od roku 1996 do července 2012 bylo akciové společnosti MUFIS ze státního rozpočtu uhrazeno celkem 527 milionů korun. NKÚ považuje další existenci MUFIS za neopodstatněnou, protože účel, pro který byla v 90. letech založena, byl splněn.

Podrobnosti ke kontrole naleznete v přiložené informaci z ukončené kontrolní akce č. 12/17.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky