Hospodaření Ministerstva kultury: zmizelo 16 notebooků i obraz Jana Zrzavého za 2 miliony korun

TISKOVÁ ZPRÁVA ke KA č. 14/01 – 20. 10. 2014


Nejvyšší kontrolní úřad prověřil hospodaření Ministerstva kultury v letech 2011 až 2013. Kontrola se týkala majetku v hodnotě 657,7 milionu korun a finančních prostředků ve výši téměř 34 milionů korun. Kontroloři našli významné nedostatky v řadě oblastí – od účetnictví přes inventarizaci, přepisy majetku na jiné instituce, pronajímání a nájem majetku až po konzultační, poradenské a právní služby.

Ministerstvo kultury v březnu 2013 rozhodlo, že část svého majetku převede na nově vzniklý Státní fond kinematografie. V době stěhování ale ministerstvo nemělo s fondem uzavřenou žádnou smlouvu o převodu majetku, takže nezajistilo jeho řádnou ochranu. V průběhu stěhování se ztratilo sedm předmětů. Jedním z nich byl obraz Jana Zrzavého s názvem Karlachovy sady, který sice měl podle účetních záznamů ministerstva pořizovací cenu 10 tisíc korun, ale odborný odhad, který si ministerstvo nechalo zpracovat po jeho zmizení, ocenil obraz na 2 až 2,5 milionu korun. Ministerstvo ztrátu nahlásilo policii až sedm měsíců poté – a to pouze v případě obrazu, nikoli dalších chybějících věcí. Důvod časové prodlevy kontrolorům nijak nevysvětlilo.

Obraz Jana Zrzavého s názvem Karlachovy sady
Obraz Jana Zrzavého s názvem Karlachovy sady

Při kontrole nájemních vztahů kontroloři zjistili, že ministerstvo například v letech 2011 až 2013 uzavřelo smlouvy se dvěma společnostmi na nájem a dodavatelské zajištění provozu kopírovacích strojů, za což zaplatilo téměř 6 milionů korun. Podle NKÚ se chovalo nehospodárně, protože například v roce 2013 byly roční náklady na jedno najaté kopírovací zařízení v průměru 32,6 tisíce korun, zatímco náklady na obdobné kopírovací zařízení v majetku ministerstva činily méně než polovinu.

Za konzultační, poradenské a právní služby ministerstvo v letech 2011 až 2013 zaplatilo 32,4 milionu korun. Kontroloři zjistili, že v některých případech Ministerstvo kultury nedoložilo, že fakturované služby byly skutečně resortu poskytnuty. Navíc některé poradenské, právní a konzultační služby mohlo ministerstvo zabezpečit vlastními zaměstnanci. Šlo například o zpracování materiálů pro jednání vlády a výročních zpráv. Za tyto práce ministerstvo v letech 2011 a 2012 zaplatilo celkem 362 tisíc korun.

Při inventarizaci majetku v letech 2011 až 2013 Ministerstvo kultury zjistilo inventarizační rozdíly ve výši přes jeden milion korun. Například v roce 2013 na ministerstvu nedohledali 16 notebooků v celkové pořizovací ceně 467 tisíc korun. Škodní komise ministerstva sice konstatovala, že ministerstvo nezavedlo řádný skladový režim, zároveň ale nevyvodila ani v tomto, ani v žádném jiném případě odpovědnost za škody vůči konkrétní osobě. Inventarizaci navíc v letech 2012 a 2013 zajišťovaly externí firmy, kterým za to ministerstvo zaplatilo přes 273 tisíc korun. Kontroloři prověřili i účetnictví Ministerstva kultury a zjistili, že nebylo v kontrolovaném období úplné, správné, průkazné, srozumitelné ani přehledné.

NKÚ podal kvůli podezření na porušení rozpočtové kázně v celkové výši 2,9 milionu korun oznámení příslušnému finančnímu úřadu.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky