Z evropských peněz chtělo MMR vybudovat 5 000 bytů. Vznikne jich jen necelá polovina

Tisková zpráva ke KA č. 21/08 – 7. 2. 2022


Nejvyšší kontrolní úřad prověřil, jak Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) rozdělovalo v letech 2016 až 2021 evropské dotace z „Integrovaného regionálního operačního programu“ určené na sociální bydlení. Kontroloři se zaměřili na to, jakým způsobem MMR systém rozdělování těchto dotací připravilo, jak dotace samotné rozdělovalo i jak vybíralo projekty k podpoře. Kontroloři se také zaměřili na vzorek devíti podpořených projektů v hodnotě téměř 80 milionů korun. Přestože původním plánem MMR bylo vybudovat za tyto dotace 5 000 sociálních bytů do konce roku 2023, vznikne jich do té doby maximálně 2 212. A to jen v případě, že se podaří dokončit všechny už rozběhnuté projekty.

Důvodem nedosažení plánovaného množství 5 000 sociálních bytů byl hlavně nízký zájem žadatelů o podporu. Kvůli nezájmu snížilo MMR množství připravených peněz z původních 7,5 miliardy korun v roce 2015 na 4,5 miliardy korun v roce 2017. Až poté zatraktivnilo podmínky pro získání dotace, čímž se zájem částečně zvýšil. Kvůli snížení alokace peněz z roku 2017 už ale na podporu nedosáhlo 28 projektů, přestože splnily podmínky.

Kromě toho řada žadatelů odstoupila od svých projektů poté, kdy už MMR rozhodlo, že získají dotaci. Jen do konce kontroly bylo takto ukončeno 76 projektů, díky kterým mělo vzniknout 522 sociálních bytů. Jako důvod uváděli žadatelé například nejistotu právního prostředí plynoucí z neexistence zákona o sociálním bydlení, vysokou administrativní zátěž a podobně.

Kontroloři se také zaměřili na samotnou administraci projektů. Při jejich výběru MMR nezohledňovalo náklady v přepočtu na podpořený byt, lůžko nebo osobu využívající sociální bydlení a nestanovilo ani žádné jiné kritérium, které by bralo v potaz vynaložené peníze v porovnání s jejich přínosy. Dále se ukázalo, že doba hodnocení projektu byla v průměru 252 dní, a to hlavně kvůli dlouhým procesům při získávání stavebního povolení. Původně MMR přitom počítalo s tím, že proces hodnocení projektů bude trvat zhruba 152 dní.

V neposlední řadě MMR nevyhodnocuje dopad podpory na zvyšování kvality a dostupnosti služeb vedoucí k sociální inkluzi, což je jeden z cílů, kterých se má pomocí dotací dosáhnout Pro takové vyhodnocení jsou také potřeba ucelené informace o dané oblasti – například o celkovém počtu sociálních bytů v ČR, údaje o množství potřebných sociálních bytů a podobně. Těmito informacemi však MMR v době kontroly nedisponovalo.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky