Prostředky státního rozpočtu kapitoly Ministerstvo vnitra určené na podporu činnosti Unie tělovýchovných organizací Policie České republiky

12.2.2002 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 2001/12


Cílem kontroly bylo prověřit poskytování, čerpání a užití prostředků státního rozpočtu určených na podporu činnosti Unie tělovýchovných organizací Policie České republiky.

Kontrolovaným obdobím bylo období let 1997 až 2000.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo vnitra, Unie tělovýchovných organizací Policie ČR a vybrané policejní sportovní kluby.

Kontrola poskytování, čerpání a užití prostředků státního rozpočtu kapitoly Ministerstvo vnitra určených na podporu činnosti Unie tělovýchovných organizací Policie České republiky prokázala tyto nedostatky:

MV nezajistilo pro roky 1997 a 1998 vyhlášení veřejně prospěšného úkolu v oblasti nadstavbové tělesné a střelecké přípravy policistů a občanských zaměstnanců MV a dotace poskytovalo pouze na základě žádostí občanského sdružení UNITOP ČR. Až v letech 1999 a 2000 stanovilo jako podmínku pro poskytnutí dotace zpracování projektu v oblasti nadstavbové tělesné a střelecké přípravy, který však UNITOP ČR nezpracoval. Přesto MV uzavíralo každoročně s tímto sdružením dohody o poskytování dotací, které použití dotace projektem podmiňovaly.

MV v dohodě o poskytnutí dotace nestanovilo, jaké podmínky má UNITOP ČR dohodnout s podporovanými subjekty.

MV neposuzovalo optimální výši nákladů na realizaci předpokládaných akcí, o čemž svědčí ta skutečnost, že po celé kontrolované období byla výše přidělované dotace zcela konstantní bez ohledu na proměnný počet podporovaných subjektů, počet pořádaných soutěží, případně mezinárodních akcí a jejich finanční náročnost.

Nedostatky u občanských sdružení spočívaly zejména v použití dotace v rozporu se stanoveným účelem a nesprávně vedeném účetnictví, například v použití (dotace určené na provoz) k pořízení investičního majetku, krytí nákladů na sportovní nebo rekreační činnost osobám, kterým dotace nebyla určena, nevrácení nevyčerpané dotace do státního rozpočtu a její převedení do vlastních zdrojů a nezavedení systému odděleného sledování výdajů hrazených z vlastních zdrojů a z dotace. Kontrolou NKÚ bylo zjištěno neoprávněné použití dotace ve výši 1 968 228 Kč.

Příčiny uvedeného stavu spočívají mj. i v tom, že MV nevěnovalo dostatečnou pozornost kontrolní činnosti u občanských sdružení, kontrole vyúčtování dotace a výkaznictví.

V důsledku výše uvedených zjištění se jeví jako vhodné stávající způsob poskytování dotace prostřednictvím mezičlánku tj. občanského sdružení UNITOP ČR podrobit analýze a provést jeho přehodnocení. Současně by bylo vhodné posoudit i obsah veřejně prospěšného úkolu a možnost jeho zúžení výhradně na podporu nadstavbové tělesné přípravy příslušníků Policie ČR.

tisk stránky