Pohledávky daně z přidané hodnoty a spotřebních daní

12.2.2002 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 2001/02


Cílem kontroly bylo prověření pohledávek daně z přidané hodnoty a spotřebních daní se zaměřením na nedobytné pohledávky a činnost finančních úřadů při jejich kontrole a vymáhání. Současně byl prověřován i způsob kontroly oprávněnosti nadměrných odpočtů správci daně. Kontrolovaným obdobím byly roky 1998 – 2000, v případě věcných souvislostí i období předcházející.

Kontrolovanými osobami byly: Finanční úřad pro Prahu 9, Finanční úřad v Berouně, Finanční úřad Praha-západ, Finanční úřad v Prachaticích, Finanční úřad v Táboře, Finanční úřad Plzeň-sever, Finanční úřad v Prostějově, Finanční úřad v Konici, Finanční úřad ve Zlíně, Finanční úřad Ostrava I se sídlem v Ostravě, Finanční úřad ve Frýdku-Místku.

Aby FÚ mohly lépe provádět kontrolu daňových povinností a úspěšněji vymáhat daňové nedoplatky, bylo by vhodné přijmout následující opatření:

  • Zamezit podnikatelským subjektům, aby bez jakéhokoliv ručení a zcela beztrestně opustily (ponechaly) předluženou společnost a podnikaly dále v jiných společnostech včetně zakládání neomezeného počtu dalších společností. Za tím účelem by bylo třeba, aby bylo upraveno ručení statutárních orgánů podnikatelských subjektů za závazky vůči státu, případně podmínit založení nové společnosti vyrovnáním závazků již existujících společností s týmž subjektem. Dále by bylo potřebné dbát, aby byl zápis nové společnosti do obchodního rejstříku vázán rovněž na podmínku doložení potvrzení FÚ, že zakladatelé, jednatelé a společníci nemají daňové nedoplatky nejen jako fyzické osoby, ale že daňové nedoplatky nemají ani jiné společnosti, jejichž jsou jednateli nebo společníky.
  • Zákonnou formou dále omezovat platby v hotovosti uskutečňované v obchodním styku.

Kontrola také prokázala, že nejvyšší daňové nedoplatky jsou způsobovány společnostmi, které jsou personálně a ekonomicky propojeny. Pokud nebude právní úpravou omezena možnost podnikání ve stejném předmětu v několika podnikatelských subjektech a rozšířena trestní odpovědnost za neplacení daní, nelze očekávat radikálnější snižování daňových nedoplatků.

tisk stránky