Finanční prostředky na podporu kombinované dopravy

19.9.2002 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 01/30


Cílem kontroly bylo prověřit systém a užití finančních prostředků na podporu kombinované dopravy. Kontrolováno bylo období let 1998 až 2001 (v případě věcných souvislostí i období předcházející).

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo dopravy a spojů a České dráhy, státní organizace.

Státní podpora kombinované dopravy je zdůvodňována potřebami dalšího společenského rozvoje nejen ČR, ale i středoevropského regionu. Hlavním cílem by mělo být převedení maximálního podílu nákladní dopravy ze silniční sítě na jiné dopravní sítě. Tím by se měly odstranit nebo snížit negativní vlivy silniční dopravy.

Přístupy MDS při tvorbě strategie a přidělování dotací nejsou podloženy příslušnými analýzami a výpočty a jsou víceméně intuitivní. Nejsou vytvářeny podmínky pro kvantifikaci výnosů a nákladů, které by byly kompatibilní s metodikami EU, tak aby ČR mohla usilovat o prostředky z fondů EU na podporu kombinované dopravy.

MDS nekonkretizovalo obecný účel podpory kombinované dopravy do cílů, které měly být dosaženy jednotlivými dotačními tituly.

Dosavadní činnost MDS při podpoře kombinované dopravy tak zatím nevytvořila předpoklady vzniku konkurenceschopné alternativy k silniční dopravě.


Ing. Petr Skála, člen Úřadu

tisk stránky