Hospodaření s prostředky státního rozpočtu poskytnutými Exportní garanční a pojišťovací společnosti, a. s., a České exportní bance, a. s., a hospodaře

19.9.2002 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 01/34


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s prostředky poskytovanými ze státního rozpočtu Exportní garanční a pojišťovací společnosti, a. s., k provozování pojištění vývozních úvěrových rizik a České exportní bance, a. s., k provozování zvýhodněného financování a hospodaření těchto společností s prostředky, za něž převzal stát záruky.

Kontrolovány byly roky 1999 a 2000, v případě věcných souvislostí i období předcházející.

Kontrolovanými osobami byly: Ministerstvo financí, Exportní garanční a pojišťovací společnost, a. s. a Česká exportní banka, a. s.

Kontrolou byly zjištěny závažné nedostatky. Jejich příčinou je mj. i spojení komerčních činností a činností, které jsou finančně podporovány státem. Toto spojení umožňuje kontrolovaným akciovým společnostem získat ze státního rozpočtu více finančních prostředků, než je nezbytné k naplnění účelu, pro který byly zákonem zřízeny. Ani delegování představitelů státních orgánů do řídicích orgánů obou společností není dostatečnou zábranou, aby se tak nedělo. MF nezpracovalo vnitřní předpis, který by upravoval způsob řízení činnosti zástupců ze strany MF a jejich povinnosti z titulu zastupování MF v řídicích nebo kontrolních orgánech společností s majetkovou účastí státu.

Obě společnosti nadhodnocovaly své požadavky vůči státnímu rozpočtu často i v rozporu s právními předpisy. MF uplatňované požadavky na státní rozpočet nedostatečně ověřovalo a v kontrolovaném období neprovedlo u obou společností žádnou kontrolu.

Oprávnění ČEB získávat prostředky na finančních trzích spolu se skutečností, že o zárukách státu z těchto operací MF neúčtuje ani je nesleduje na podrozvahových účtech, vytváří zvláštní okruh závazků státu, které jsou reálným rizikem pro státní rozpočet.


Ing. Jana Krejčová, členka Úřadu

tisk stránky