Plnění státního rozpočtu – dodržování závazných ukazatelů státního rozpočtu po roce 2000

26.5.2003 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 02/29


Cílem kontroly bylo prověřit plnění včetně způsobu stanovení a přiměřenosti vybraných závazných ukazatelů u vybraných rozpočtových kapitol, úhradu potřeb rozpočtově nezajištěných a provádění rozpočtových opatření.

Kontrolovaným obdobím byla léta 2001 – 2002.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo financí a Ministerstvo zdravotnictví.

Bylo zjištěno, že nejsou dodržována ustanovení rozpočtových pravidel týkající se rozpočtových opatření. Žádosti o rozpočtová opatření nemají požadované náležitosti, MF pojmy definovanými rozpočtovými pravidly označuje jiný obsah, chronologická evidence rozpočtových opatření není vedena řádně a úplně a tato skutečnost má negativní vliv na obsah příloh závěrečných účtů kapitol.

V souvislosti s kontrolou dodržování ukazatele výdaje na vývoj a výzkum celkem se jeví jako účelné, aby MZd zajistilo efektivnější a častější kontrolu jednotlivých projektů, tak aby nebyly financovány ty, které delší časové období vykazují neuspokojivé výsledky, a aby nebyly vynakládány prostředky na projekty, které je nutno ukončit z důvodů dlouhodobého pobytu řešitelů v zahraničí.

Ze zjištění týkajícího se převodu prostředků účelově určených na SIPVZ do rezervního fondu vyplývá, že výklad provedený MF k použití § 47 rozpočtových pravidel nezajistil dodržení účelovosti vynakládání prostředků státního rozpočtu a umožňil její obcházení. Souhlasem MF s postupem MŠMT došlo nejen ke změně účelovosti prostředků, ale v důsledku tohoto postupu i k převedení částky nepoměrně vyšší, než umožňuje § 47 rozpočtových pravidel (5 % příslušného závazného ukazatele).

Mgr. Profeldová, členka Úřadu

tisk stránky