Majetek státu a prostředky státního rozpočtu – kapitola Úřad vlády České republiky

7.8.2003 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 02/19


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s rozpočtovými prostředky a s majetkem státu. Kontrolované bylo období let 2000 – 2001. Kontrolovanou osobou byl Úřad vlády České republiky.

Úřad vlády nepostupoval nejhospodárnějším způsobem a nepoužíval rozpočtové prostředky pouze ke krytí nezbytných potřeb a pro účely, na něž byly určeny, a to v roce 2000 nejméně ve výši 3 680 tis. Kč a v roce 2001 nejméně ve výši 3 430 tis. Kč. V některých případech nedodržoval předpisy pro odměňování zaměstnanců a některá ustanovení zákoníku práce vztahující se k odměňování.

Úřad vlády nedodržoval při zadávání veřejných zakázek v některých případech zákonem stanovené povinnosti, např. rozdělením jedné akce na více zakázek obcházel zákon o zadávání veřejných zakázek.

Úřad vlády nevedl účetnictví tak, aby bylo úplné, průkazné a správné. Při provádění inventarizací ověřoval fyzickou inventurou jen stav části svého majetku, neúčtoval o hospodářské činnosti, kterou prováděl bez opory v právních předpisech.

Byty, které Úřad vlády převzal a které byly smluvně určeny k uspokojování bytových potřeb členů vlády, soudců Vrchního a Krajského soudu v Praze, používal v převážné míře k uspokojování bytových potřeb zaměstnanců ministerstev a dalších ústředních orgánů. Správu těchto bytů svěřil obchodní společnosti, přičemž nezabezpečil pravidelné převádění příjmů z nájemného na svůj příjmový účet ani zachycení této agendy ve svém účetnictví.

V roce 2000 došlo vlivem rozpočtových opatření k navýšení rozpočtovaných částek, ale jejich skutečné čerpání pak nedosáhlo ani výše původně schváleného rozpočtu. Částky uvedené v žádostech o provedení rozpočtových opatření byly nadhodnocovány.

Ing. Krejčová, členka Úřadu

tisk stránky