Prostředky ze zahraničí poskytnuté České republice na realizaci projektů Phare CBC (přeshraniční spolupráce)

5.11.2003 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 03/04


Cílem kontrolní akce bylo prověřit hospodaření s prostředky zahraniční pomoci při realizaci projektů Phare CBC a posoudit vytvoření předpokladů pro jejich účelné a hospodárné využití.

Kontrola byla zaměřena zejména na dodržování závazných pravidel stanovených orgány Evropské unie. Kontrolované období odpovídalo cyklu programování a realizace programů Phare CBC 1999.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo pro místní rozvoj, Centrum pro regionální rozvoj ČR, Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje, město Klatovy, ISA – Plynofikace pohraničí, Ředitelství silnic a dálnic ČR a Vodovody a kanalizace, Svazek obcí – Třebíč.

U všech kontrolovaných projektů existují reálné předpoklady pro jejich dokončení a dosažení cílů stanovených pro jednotlivé projekty. Nebyly zjištěny případy použití prostředků zahraniční pomoci v rozporu s daným účelem.

Na základě provedené kontroly NKÚ upozorňuje na tyto skutečnosti:

  • Pokyny pro hospodaření s finančními prostředky při realizaci programů předvstupní pomoci Evropských společenství v České republice nebyly dodrženy v těchto případech:

    • v době kontroly teprve probíhala certifikace účtů a postupů Centra pro regionální rozvoj ČR,
    • Centru pro regionální rozvoj nebyla udělena akreditace,
    • smlouvy o spolufinancování nebyly opatřeny podpisem Národního schvalujícího úředníka,
    • v jednom případě došlo ke změně podílů na financování, nedošlo však k odpovídající změně smlouvy o spolufinancování.

  • Smlouvy o spolufinancování byly ve všech případech uzavírány s retroaktivní účinností, tzn. že k plnění dohodnutých podmínek zavazovaly účastníky až s několikaměsíčním zpožděním.
  • Chyběla metodika účtování o prostředcích zahraniční pomoci. Účtující jednotky řešily specifika poskytování zahraniční pomoci ve svém účetnictví různě a NKÚ musí konstatovat, že není jednotný názor, jaký má být správný účetní postup.
  • Některé činnosti, které mělo Centrum pro regionální rozvoj ČR jako implementační agentura zabezpečovat (tzv. technickou asistenci), vykonávala ministerstvem zřízená obchodní společnost na základě mandátní smlouvy. Tento postup, byť akceptovaný orgány Evropské komise, lze hodnotit jako nesystémové řešení umožňující obcházení předpisů upravujících platové podmínky státních úředníků. Implementace byla v kontrolovaných případech shledána téměř bez nedostatků.

JUDr. Kadaňová, členka Úřadu

tisk stránky