Majetek státu a prostředky státního rozpočtu vynakládané na činnost příspěvkové organizace Lázeňské léčebné ústavy Ministerstva vnitra

5.11.2003 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 02/17


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s majetkem státu, přidělování a použití prostředků vynakládaných ze státního rozpočtu na činnost příspěvkové organizace Lázeňské léčebné ústavy Ministerstva vnitra.

Kontrolovaným obdobím byly roky 1998 až 2002, v případě věcných souvislostí i předchozí období.

Kontrola byla provedena u Ministerstva vnitra a jím zřízené příspěvkové organizace Lázeňské léčebné ústavy Ministerstva vnitra .

Zjištěné nedostatky se týkají hospodaření s majetkem státu, přidělování systémových dotací, vyřazování přebytečného a neupotřebitelného majetku, inventarizace majetku, účetnictví a zadávání veřejných zakázek.

Lázeňské léčebné ústavy nepostupovaly vždy podle zákona o zadávání veřejných zakázek, vyřazování nepotřebného majetku řešily v části případů formálně, nepostupovaly v souladu se zákonem o účetnictví, kdy nesprávně účtovaly o části movitého majetku i softwaru.

Ministerstvo vnitra při poskytování systémových dotací Lázeňským léčebným ústavům nepřihlédlo k tomu, že léčebné ústavy mají dostatek vlastních finančních prostředků na svém účtu fondu reprodukce a že podstatná část dodávek byla uhrazena před přidělením dotace.

Ministerstvo vnitra při přenechání movitých věcí podle „Smlouvy o koupi najaté věci“ soukromému subjektu a při následném odkupu nepostupovalo účelně, hospodárně a výhodně pro stát, zejména z toho důvodu, že tytéž věci po cca 1 měsíci musely Lázeňské léčebné ústavy vykoupit zpět, aby zajistily splnění úkolu zprovoznění rekreačního zařízení.

Ministerstvo vnitra rovněž nedůsledně přistupovalo k realizaci investice v lázeňském domu Beseda ve Františkových Lázních a včas neřešilo vzniklé a postupně narůstající nedostatky v jejím financování, což vedlo následně ke značné ztrátě již vynaložených finančních prostředků. Jedná se o nedostatečnou ochranu majetku státu a nevýhodný a nehospodárný postup při hospodaření s tímto majetkem.

Mgr. Hošková, členka Úřadu

tisk stránky