Prostředky státního rozpočtu na protidrogovou politiku

18.2.2004 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 02/22


Cílem kontroly bylo prověřit systém čerpání a použití prostředků státního rozpočtu na realizaci programu protidrogové politiky.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2001 a 2002, v případě věcných souvislostí i předchozí období a období do ukončení kontroly.

Kontrolovanými osobami byly Úřad vlády České republiky, Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvo financí, Ministerstvo spravedlnosti, hlavní město Praha – Magistrát hlavního města Prahy, město Děčín, statutární město České Budějovice, Česká neuropsychofarmakologická společnost a další příjemci dotací.

Kontrolou bylo prokázáno, že vícezdrojový systém financování protidrogové politiky v období let 2001 a 2002 byl administrativně náročný, v řadě činností duplicitní, s roztříštěnou odpovědností, větším rizikem chyb a nedostatečnými nástroji i pro Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky k jejich odstraňování. Pro příjemce dotací byly uvolňovány finanční prostředky převážně pozdě a vznikaly problémy s provozem projektů. V průběhu kontroly Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky vyhodnotila a vypracovala podklad pro vládu o přidělování dotací od roku 2004 Úřadem vlády.

Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo mládeže, školství a tělovýchovy nesledovaly důsledně užití prostředků státního rozpočtu příjemci dotací, neměly přehled o skutečném účelu čerpání prostředků a stanovené výši spoluúčasti státu na skutečných nákladech projektů. Úřad vlády využíval prostředky státního rozpočtu z kapitoly Všeobecná pokladní správa, položka Výdaje na protidrogovou politiku i k úhradě nákladů na činnosti patřící do běžné působnosti Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky.

Příjemci dotací nedůsledně a nejednotně hodnotili splnění cílů dotovaných programů, prostředky státního rozpočtu používali i k úhradě činností, ke kterým nebyly určeny, a v některých případech je ve svém účetnictví nevedli odděleně. Poskytovatelé dotací vyhodnocování nesledovali.

Mgr. Hošková, členka Úřadu

tisk stránky