Prostředky státního rozpočtu určené na podpůrný program pro obnovu vinic a výsadbu nových vinic

18.2.2004 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 02/35


Cílem kontroly bylo prověřit poskytování, čerpání a užití prostředků státního rozpočtu na obnovu vinic a výsadbu nových vinic.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2000, 2001 a 2002.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo zemědělství, v jehož rámci byly kontrolovány zemědělské agentury a pozemkové úřady Břeclav, Hodonín, Kladno, Litoměřice, Mělník, Nymburk, Praha, Uherské Hradiště, Vyškov, Zlín a Znojmo, a dále více než padesát příjemců podpor.

V rámci podpůrného programu obnovy vinic a výsadby nových vinic byly ze státního rozpočtu v období let 2000 až 2002 vyplaceny dotace celkem ve výši 427,5 mil. Kč, výměra vinic, na kterou byla poskytnuta podpora, činila celkem 2 073,5 ha. Ani v jednom z kontrolovaných roků nevyplatilo Ministerstvo zemědělství žadatelům o podporu celkovou částku schválenou Poslaneckou sněmovnou a rovněž sazba dotace na hektar vysázené vinice byla nižší než sazba uvedená v Zásadách z let 2000, 2001 a 2002, kterými se stanovují podmínky pro poskytování finančních podpor na základě podpůrných programů.

Podle ÚKZÚZ činila na začátku roku 2000 výměra vinic v České republice 11,5 tis. ha, ke konci roku 2002 činila 13 tis. ha.

Největší počet hektarů vinic, na které byla vyplacena dotace, byl v roce 2002, a to asi 1 tis. ha. V tomto roce byl také nejpříznivější poměr počtu hektarů vysázených vinic na 1 mil. Kč vyplacené dotace.

Nedostatky byly zjištěny v evidenci vinic. V několika případech příjemci dotace nezaregistrovali vinici u Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského ,jak měli uloženo v podmínkách poskytnutí dotace a jak ukládá zákon o vinohradnictví a vinařství. V Zásadách a následně ani v rozhodnutí o poskytnutí dotace, resp. ve smlouvě o poskytnutí podpory nebyly stanoveny povinnosti týkající se evidence v katastru nemovitostí. Ohlášení změny druhu pozemku katastrálnímu úřadu, což je povinnost stanovená katastrálním zákonem, nebyla příjemci dotace plněna.

Malá péče byla věnována výsadbě vinic uznanou sadbou. V jedné třetině z kontro-lovaných případů příjemci dotace nedoložili použitou sadbu, v několika případech nebyly vysázené sazenice uznány Ústředním kontrolním a zkušebního ústavem zemědělským. Sazenice z dovozu nebylo možné z tohoto hlediska určit ani z podkladů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Přestože zemědělské agentury a pozemkové úřady prováděly u žadatelů (příjemců) podpory kontroly, ani v jediném případě nezaznamenaly závadu. Vzhledem k četnosti zjištěných nedostatků kontrolou NKÚ nelze kontrolní činnost Ministerstva zemědělství hodnotit jako účinnou.

Ing. Zeman, člen Úřadu

tisk stránky