Prostředky státního rozpočtu kapitoly Ministerstvo kultury poskytnuté na financování Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech

18.2.2004 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 03/29


Cílem kontroly bylo prověřit poskytování a užití finančních prostředků státního rozpočtu kapitoly Ministerstvo kultury na financování Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Kontrole bylo podrobeno období let 1999 až 2002, v případě věcných souvislostí i období předcházející.

Kontrolované osoby: Ministerstvo kultury a FILM SERVIS FESTIVAL KARLOVY VARY, a. s.

Nedostatky zjištěné u poskytovatele dotace:

  • Ministerstvo kultury neprovedlo žádnou kontrolu plnění podmínek stanovených ve smlouvách a rozhodnutích o poskytnutí dotace, a tak nezjistilo, že byly porušovány.
  • Ministerstvo kultury nevyužilo možnost poskytovat dotace formou čerpání z rozpočtového výdajového účtu a tím je uvolňovat podle skutečných potřeb příjemce. Umožnilo mu tak ukládat prostředky dotace na jeho termínovaný účet. Tím prostředky státního rozpočtu posloužily ke zhodnocení majetku Film servis Festival Karlovy Vary, a. s.
  • Ministerstvo kultury neovlivňovalo výběr a počet ubytovaných hostů MFF Karlovy Vary. Ministerstvo kultury nepřijalo opatření, kterými by mohlo působit na hospodárné užití prostředků státního rozpočtu na ubytování.

Nedostatky zjištěné u příjemce dotace:

  • Film servis Festival Karlovy Vary, a. s. v kontrolovaném období nedodržoval podmínky stanovené ve smlouvách a rozhodnutích o poskytnutí dotace.
  • Film servis Festival Karlovy Vary, a. s. porušil ustanovení zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, uzavřel smlouvy s dodavateli, jejichž výběr neprovedl zákonem stanoveným způsobem, a to v devíti případech. Jednalo se o plnění z prostředků dotací v celkové výši 35 mil. Kč.
  • Film servis Festival Karlovy Vary, a. s. neoprávněně kompenzoval náklady a výnosy, a tím nedodržel ustanovení zákona č. 563/1991 Sb, o účetnictví.

JUDr. Holeček, člen Úřadu

tisk stránky