Prostředky státního rozpočtu na činnost Státní technické knihovny

10.5.2004 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 03/32


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s prostředky státního rozpočtu vynaloženými v souvislosti s činností Státní technické knihovny.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2001 a 2002, v případě věcných souvislostí i období předcházející.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen „MŠMT“) a Státní technická knihovna se sídlem v Praze (dále jen „STK“).

Kontrolou NKÚ byly zjištěny nedostatky zejména ve způsobu zajištění a financování výstavby nové budovy Národní technické knihovny (dále jen „NTK“) a ve způsobu financování činnosti STK. Nedostatečné bylo metodické řízení příspěvkové organizace STK ze strany MŠMT.

  1. Zahájení výstavby NTK je neustále oddalováno a usnesení vlády ze dne 12. 7. 2000 nebylo naplněno. Do doby ukončení kontroly NKÚ nebyly zajištěny finanční prostředky na realizaci stavby. Na přípravné práce, projekt, investiční záměry a zmařenou obchodní veřejnou soutěž byly vynaloženy prostředky ze státního rozpočtu ve výši cca 9,5 mil. Kč, které lze považovat do data ukončení kontroly za neúčelně a neefektivně vynaložené. Bez zajištění finančních prostředků na realizaci stavby tyto prostředky neměly být vynakládány. Z této částky pak lze náklady na zmařenou obchodní veřejnou soutěž na investorsko-inženýrskou činnost ve výši 143 342 Kč považovat za nehospodárně vynaložené prostředky státního rozpočtu. STK a MŠMT nepostupovaly při zabezpečení investiční akce výstavby NTK v souladu s ustanoveními Zásad MF. Ze strany MŠMT nebyl schválen a předložen MF investiční záměr výstavby NTK jako celku, a nebylo tak možno dosáhnout rozhodnutí o účasti státního rozpočtu na financování akce.
  2. Zavedením Projektu STK v rámci nového způsobu financování příspěvkové organizace STK nebyl naplněn záměr MŠMT účelového financování vyčleněných základních aktivit v činnosti STK. Financování vyčleněných aktivit, tj. nákupu knihovního fondu, výdajů na mezinárodní meziknihovní služby a výdajů na sítě CESNET a PASNET, nebylo prováděno pouze z projektu STK, ale i z kmenové činnosti a v menším rozsahu i z projektů na vědu a výzkum. Naopak do projektu STK byly zaúčtovány i náklady, které přímo nesouvisí s účelově vyčleněnými a resortem sledovanými náklady projektu.
  3. Při kontrole účetnictví STK byly zjištěny některé dílčí nedostatky v neprovázanosti údajů mezi účetními knihami, nesprávné postupy při účtování (v časovém rozlišování nákladů a účtování do příslušného období, opravy účetního záznamu) a nesprávné čerpání dotace na reprodukci majetku prostřednictvím FRM.
Ing. Pohl, člen Úřadu

tisk stránky