Majetek státu a prostředky státního rozpočtu určené pro činnost Vězeňské služby České republiky

2.7.2004 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 03/20


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s majetkem státu a s prostředky státního rozpočtu ve Vězeňské službě České republiky. Kontrolovaným obdobím byly roky 2001 a 2002, v případě věcných souvislostí i období předchozí.

Kontrola byla provedena u Ministerstva spravedlnosti a u Vězeňské služby České republiky.

Z výsledků kontrolní akce vyplývá, že ovlivňování hospodaření Vězeňské služby České republiky z úrovně Ministerstva spravedlnosti je systémově nedořešené, podmíněné nedostatečnou nebo zastaralou normativní úpravou a děje se v podstatě bez účinného vlivu odborných útvarů ministerstva. Ministerstvu se doposud nepodařilo vytvořit optimální podmínky k řádnému výkonu činností Vězeňské služby, zejména při hospodaření s majetkem státu, s rozpočtovými prostředky a v oblasti zaměstnávání vězněných osob.

Výsledky kontroly ukázaly, že opatření přijatá v oblasti hospodaření Vězeňské služby po kontrolní akci NKÚ ukončené v roce 1996 nebyla dostatečně účinná, neboť nedostatky se u ní i po sedmi letech opakují:

  • rozdíly mezi platným právním stavem a skutečností při hospodaření, zejména nezabezpečení včasné návaznosti souvisejících resortních normativních aktů na obecně platné právní normy;
  • absence důsledně a úplně vedeného účetnictví ze strany Vězeňské služby za organizační složku státu jako celek;
  • nedůsledně a neúplně prováděné inventarizace majetku;
  • neúplná nebo neprůkazná evidence majetku, která neodpovídá skutečnosti nebo u nemovitého majetku stavu zapsanému v katastru;
  • nedořešené vztahy v užívání zemědělské a lesní půdy u Vězeňské služby;
  • úhrada investičních výdajů z provozních prostředků, zejména při technickém zhodnocení hmotného majetku Vězeňské služby;
  • zdlouhavé až několikaleté zavádění pořízeného nebo zhodnocovaného majetku na majetkové účty a do evidence, přestože ten již byl dříve vzat organizačními jednotkami Vězeňské služby do užívání.

Rozsah porušovaných právních předpisů a norem, především v oblasti hospodaření se státním majetkem a na úseku účetnictví, jejichž nedodržování vyúsťuje ve zkreslení účetní rozvahy a závěrky této organizační složky státu, je důsledkem systémových nedostatků jak v činnosti Vězeňské služby, tak i v oblasti jejího řízení z úrovně Ministerstva spravedlnosti.

Mgr. Hošková, členka Úřadu

tisk stránky