Hospodaření s prostředky státního rozpočtu vynakládanými na podporu národnostních menšin

29.9.2004 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 03/01


MŠMT, MK a MPSV umožnily čerpat dotace do 70 % skutečných výdajů tím, že v podmínkách rozhodnutí zavedly kategorii skutečných výdajů, přestože v Zásadách je uvedeno, že dotace se poskytuje do 70 % rozpočtovaných výdajů na schválený projekt.

MPSV pro rok 2003 v rozhodnutích nestanovilo položkové členění nákladů ani jejich výši. Ponechalo na příjemcích dotací, aby si strukturu přidělených finančních prostředků určili sami. MŠMT a MK v rozhodnutích určily podrobné členění nákladů včetně jejich výše, na jejich dodržování však netrvaly.

MŠMT, MK a MPSV přijaly vyúčtování, kde příjemci dotací vykázali překročení procentního podílu státního rozpočtu na financování projektu, nedodrželi stanovenou strukturu a výši nákladů, částky v nákladových položkách neodpovídaly jejich součtu, poskytnutá dotace včetně ostatních zdrojů převyšovala náklady na projekt, nevyúčtovali a nevrátili nevyčerpané dotace ve stanovených termínech.

MŠMT a MPSV ve vyúčtováních nepožadovaly uvedení dalších finančních prostředků poskytnutých na realizaci projektu. Z vyúčtování tak nezjistily, zda se ve skutečnosti na realizaci projektu nepodílely další organizace a zda poskytnutá výše dotace byla nutná pro zabezpečení projektu.

Příjemci dotací ve většině případů realizovali projekty s náklady nižšími, než jak uvedli v žádostech a bylo schváleno v rozhodnutích. Nedodržovali schválenou výši a skladbu nákladů a nepožádali o změnu rozhodnutí, do celkových nákladů projektů zahrnuli výdaje, které s projekty nesouvisely. Vyplatili mzdové prostředky vyšší, než odpovídalo odměně za srovnatelnou činnost, v účetnictví odděleně nesledovali přijaté a použité dotace a ve dvou případech nevedli účetnictví vůbec.

Kontrolní akce prokázala, že organizační složky státu dostatečně nekontrolovaly použití prostředků státního rozpočtu poskytnutých nestátním neziskovým organizacím a tím došlo k neoprávněnému čerpání prostředků státního rozpočtu ve výši 4 848 992 Kč.

Mgr. Hošková, členka Úřadu

tisk stránky