Finanční prostředky určené na zabezpečení realizace Programu bezpečnostních investic NATO

29.9.2004 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 03/18


Cílem kontroly bylo prověřit čerpání a využívání finančních prostředků určených na zajištění realizace Programu bezpečnostních investic NATO u Ministerstva obrany.

Kontrolovaným obdobím byly roky 1999 až 2003.

Kontrolovanou osobou bylo Ministerstvo obrany.

Nepříliš pružný a administrativně náročný způsob řízení projektů bezpečnostních investic NATO s nedostatečným tokem informací a nesprávně nastavenými kompetencemi a odpovědnostmi spolu s nízkou úrovní právního vědomí, zejména na úrovni některých zúčastněných akvizičních pracovišť, byl jednou z příčin nehospodárného a neefektivního nakládání s prostředky státního rozpočtu. K nápravě kontrolou NKÚ zjištěného stavu budou podle sdělení Ministerstva upraveny příslušné vnitřní předpisy.

Při nakládání s finančními prostředky určenými na zabezpečení realizace projektů bezpečnostních investic NATO porušilo Ministerstvo rozpočtovou kázeň, když neoprávněně použilo prostředky státního rozpočtu ve výši 587 tis. Kč.

Ministerstvo při zadávání veřejných zakázek nerespektovalo povinnost nejhospodárnějšího plnění úkolů hrazených ze státního rozpočtu v důsledku výběru dodavatelů na základě nevhodně nastavených kritérií hodnocení nabídek. Podle sdělení Ministerstva budou vzhledem ke zjištěným závažným pochybením v oblasti pořizování majetku v působnosti ekonomické sekce Ministerstva prověřeny vybrané zakázky.

Ministerstvo při uzavírání smluv nedostatečně eliminovalo rizika, která vedla k porušení povinnosti nejhospodárnějšího plnění úkolů hrazených ze státního rozpočtu.

Ministerstvo nevyužívalo majetek v hodnotě 19, 9 mil. Kč, pořízený v rámci realizace projektu bezpečnostních investic NATO, k účelu, ke kterému byl pořízen. Zařízení nebylo do doby ukončení kontroly NKÚ vyzkoušeno ani k prověření funkčnosti, přičemž marně proběhla více než třetina z celkové záruční doby. Podle sdělení Ministerstva náčelník Generálního štábu Armády ČR prověřil kontrolní zjištění NKÚ a přijal opatření k nápravě nežádoucího stavu.

Ministerstvo při vedení účetnictví nesplnilo zákonem stanovenou povinnost vést účetnictví správné, úplné, průkazné, přehledné a dále metodicky dostatečně nezajistilo jednotný postup vedení účetnictví. Podle sdělení Ministerstva byla kontrolní zjištění NKÚ analyzována a bylo metodicky upřesněno účtování majetku na účtu nedokončeného dlouhodobého majetku pořizovaného v rámci akcí bezpečnostních investic NATO.

Mgr. Ing. Kalivoda, člen Úřadu

tisk stránky