Majetek státu a finanční prostředky Státního zemědělského intervenčního fondu

29.9.2004 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 03/22


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření Státního zemědělského intervenčního fondu
s majetkem státu a s poskytnutými finančními prostředky.

Kontrolovanou osobou byl Státní zemědělský intervenční fond.

Kontrolovaným obdobím bylo období let 2002 a 2003.

Při kontrole u SZIF byly zjištěny nedostatky zejména v oblastech:

  • hospodaření s majetkem státu,
  • vnitřního systému finanční kontroly,
  • zadávání veřejných zakázek,
  • výdajů na zřízení platební agentury.

Při kontrole hospodaření Státního zemědělského intervenčního fondu s majetkem státu bylo zjištěno v oblasti evidence majetku, jeho inventarizaci a ochraně porušení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, a zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích.

V oblasti vnitřního systému finanční kontroly Státní zemědělský intervenční fond nedodržel některá ustanovení zákona č. 320 /2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě.

Při zadávání veřejných zakázek na dodání hardware, software a na rekonstrukci budovy Státní zemědělský intervenční fond porušil v některých případech zákon č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek.

V oblasti výdajů a zřízení platební agentury kontrola NKÚ zahrnovala také ověření, zda bylo v souvislosti s vynaložením finančních prostředků ze státního rozpočtu dosaženo naplnění veřejných úkolů. V případě potřeby zajištění funkční platební agentury k naplnění deklarovaných cílů ve stanoveném termínu (do 31. 12. 2003) nedošlo, ačkoli bylo k tomuto účelu vynaloženo značné množství finančních prostředků (téměř 43 mil. Kč).

V době ukončení kontroly NKÚ (ke dni 18. 3. 2004) nebyla platební agentura Státního zemědělského intervenčního fondu plně funkční akreditovanou platební agenturou pro zemědělskou politiku v ČR.

Mgr. Ing. Kalivoda, člen Úřadu

tisk stránky