Finanční prostředky na regionální operační programy na úrovni NUTS II

29.9.2004 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 03/27


Cílem kontroly bylo prověřit poskytování, čerpání a užití finančních prostředků na pilotní programy na úrovni NUTS II včetně vyhodnocení očekávaných cílů a přínosů.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2000 až 2003.

Kontrolovanými osobami bylo dvanáct vybraných příjemců podpor, dále Ministerstvo pro místní rozvoj a Centrum pro regionální rozvoj.

Kontrola byla zaměřena na grantová schémata vycházející z pilotních regionálních operačních programů na úrovni NUTS II, kterými měla být ověřena připravenost České republiky na čerpání strukturálních fondů Evropské unie na regionální úrovni a podpořen rozvoj regionů. V přípravě na čerpání strukturálních fondů došlo ke změně, když základním programovým dokumentem pro jejich čerpání nebudou jednotlivé regionální operační programy, ale Společný regionální operační program. Přesto některé kontrolou zjištěné nedostatky mohou čerpání strukturálních fondů negativně ovlivnit:

  • příprava grantové dokumentace z regionálních operačních programů, výběr 53 projektů a uzavření grantových smluv trvaly dva roky. Tato doba značně převyšovala dobu realizace projektů stanovenou na pět až devět měsíců. Stanovená doba realizace projektů se ukázala nereálnou pro časovou a administrativní náročnost v procesu zadávání veřejných zakázek a u všech 43 realizovaných projektů byla prodloužena na 11 až 20 měsíců. Důsledkem toho bylo, že poměrně jednoduché akce (jako např. oprava náměstí a přístupových komunikací) realizované na základě pilotních regionálních operačních programů mohly trvat od přípravy grantové dokumentace k realizaci až 37 měsíců, tj. přes 3 roky;
  • více než 20 % alokované pomoci nebylo pro daný účel využito, když deset grantových smluv bylo ukončeno předčasně, z toho sedm z důvodů nerespektování stanovených pravidel Centrem pro regionální rozvoj a nevyjasnění jejich změn s delegací Evropské komise v Praze;
  • Ministerstvo pro místní rozvoj nenastavilo funkční systém pro vyhodnocení přínosů realizace Regionálních operačních programů v regionech Severozápad, Moravskoslezsko a Střední Morava, které byly určeny jako pilotní, neboť vstupní údaje buď chyběly nebo nebyly aktualizovány. Přitom u cca poloviny projektů nebyla zřejmá přímá souvislost se stanovenými cíli grantových projektů, tj. rozvojem malého a středního podnikání, lázeňství nebo cestovního ruchu.

Mgr. Hošková, členka Úřadu

tisk stránky