Finanční prostředky vynakládané Ministerstvem dopravy na zpracování dopravních studií

29.9.2004 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 03/33


Cílem kontroly bylo prověřit systém zadávání dopravních studií, výběr jejich dodavatelů, účelnost a hospodárnost vynaložených finančních prostředků. Kontrolovaným obdobím byly roky 1993 až 2003.

Kontrolovanou osobou bylo Ministerstvo dopravy.

V zadávání dopravních studií v rámci programů výzkumu a vývoje byl zjištěn jeden systémový nedostatek. Spočíval v tom, že interní předpis ministerstva nebyl v souladu se zákonem č. 199/1994 Sb.

V zadávání dopravních studií v rámci programu racionalizačních projektů a služeb zabezpečujících činnost Ministerstva dopravy byly zjištěny dva systémové nedostatky. Systém zadávání dopravních studií v rámci programu racionalizačních projektů a služeb neřeší koordinaci zadávání dopravních studií mezi ministerstvem a organizacemi v jeho působnosti, což může způsobit duplicitu zadávaných dopravních studií. Dále je v systému nedostatečně řešena objektivita výstupů programu racionalizačních projektů a služeb, neboť interní předpis umožňuje zadavateli převzít výsledky dopravní studie bez zpracování nezávislých oponentních posudků, pouze na základě kontrolního hodnocení zpracovaného zaměstnancem ministerstva. Tím vzniká riziko subjektivního přístupu k výsledkům dopravních studií.

Systém zadávání dopravních studií v rámci programů výzkumu a vývoje sice formálně zaručuje dodržování hospodárnosti a účelnosti, ale ministerstvo u tří realizovaných studií nereagovalo na upozornění hodnotitelské komise na neúměrně vysoké náklady dopravní studie a neodůvodněně akceptovalo nabídkovou cenu řešitele.

V jednom případě bylo zjištěno, že Ministerstvo dopravy uzavřelo s řešitelem smlouvu bez vyhlášení obchodní veřejné soutěže.

Archivace dopravních studií je v rámci Ministerstva dopravy upravena interními předpisy, ale tyto předpisy nejsou vždy dodržovány. Tato skutečnost snižuje dostupnost informací o výsledcích dopravních studií.

Ing. Skála, člen Úřadu

tisk stránky