Hospodaření státních podniků s majetkem státu a prostředky státního rozpočtu v oblasti letecké dopravy

7.1.2005 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 03/19


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s prostředky státního rozpočtu a s majetkem státu, s nímž jsou příslušny hospodařit státní podniky Česká správa letišť a Řízení letového provozu České republiky. Kontrolováno bylo období let 2000 až 2003 (v případě věcných souvislostí i období předcházející a období do ukončení kontroly).

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo dopravy (do 31. 12. 2002 Ministerstvo dopravy a spojů), Česká správa letišť, státní podnik a Řízení letového provozu České republiky, státní podnik.

Ministerstvo dopravy plnilo z hlediska formálního i věcného nedůsledně své zakladatelské povinnosti stanovené zákonem o státním podniku a povinnosti podle zákona č. 2/1969 Sb. Omezilo schvalovací působnost dozorčích rad Řízení letového provozu a České správy letišť, přestože nemá potřebné kapacity na systematickou kontrolu státních podniků. Důsledkem tohoto stavu je podstatné oslabení dohlížecího a kontrolního mechanismu nad státními podniky. Mimo své kompetence Ministerstvo dopravy vyhlásilo obchodní veřejnou soutěž na výběr provozovatele letiště Brno-Tuřany. Ministerstvo stanovilo podmínky soutěže tak, že mohl vyhrát pouze zájemce, který byl připraven na vyhlášení soutěže v časovém předstihu.

U státních podniků Řízení letového provozu a České správy letišť byly zjištěny nedostatky ve fázi přípravy investic, zejména v zanedbání variantní přípravy staveb s následným objektivním řešením variant, které bylo provedeno jen v případě nové vzletové a přistávací dráhy na letišti Praha-Ruzyně.



Ing. Petr Skála, člen Úřadu


tisk stránky