Hospodaření Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava

7.1.2005 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 04/06


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s majetkem státu a poskytování finančních prostředků Fakultní nemocnici s poliklinikou Ostrava a jejich čerpání a užití.

Kontrolováno bylo období od roku 2000 do konce roku 2003, v případě věcných souvislostí i období související.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo zdravotnictví a Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava.

V oblasti zadávání veřejných zakázek Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava uzavřela v letech 2000 až 2003 písemné smlouvy na dodávky lékárenského sortimentu, speciálního zdravotnického materiálu, zdravotnické techniky, vnitřního vybavení a potravinářských výrobků v úhrnné výši více než 1 mld. Kč včetně DPH, aniž vyhlásila obchodní veřejné soutěže nebo postupovala podle ustanovení části třetí zákona o zadávání veřejných zakázek. Další dodávky lékárenského sortimentu v celkové výši více než 780 mil. Kč včetně DPH nemocnice realizovala dokonce bez písemně uzavřených smluvních vztahů s dodavateli.

V oblasti účetnictví Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava postupovala v rozporu se zákonem o účetnictví a opatřeními, kterým se stanoví účtová osnova a postupy účtování.

Fakultní nemocnice neodůvodněně a v rozporu s vyhláškou Ministerstva zdravotnictví zpracovala kalkulaci na doplatky pacientů ke zdravotnickému výkonu, který je plně hrazen ze zdravotního pojištění.

Centrální nákupy léčiv realizované Všeobecnou zdravotní pojišťovnou České republiky zvyšují nároky jednotlivých klinik fakultní nemocnice na zabezpečování skladování léčiv a sledování stavu zásob léků a jejich spotřeby ve vztahu k počtu pacientů Všeobecné zdravotní pojišťovny s příslušnou diagnózou a provádění výkaznictví pro potřebu pojišťovny.

Dále byly ve Fakultní nemocnici s poliklinikou Ostrava zjištěny nesrovnalosti vnitřních norem s obecně závaznými právními předpisy a nedostatky v evidenci majetku.

Ministerstvo zdravotnictví nevěnovalo patřičnou pozornost činnosti dozorčí rady fakultní nemocnice, zejména vyhodnocování její kontrolní činnosti.



Mgr. Ing. Jiří Kalivoda, člen Úřadu


tisk stránky