Finanční prostředky na sektorový operační program Průmysl

7.1.2005 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 04/21


Cílem kontroly bylo prověřit poskytování, čerpání a užití finančních prostředků na sektorový operační program Průmysl.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2001 až 2004.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo průmyslu a obchodu, Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest a vybraní příjemci podpory.

Cíl sektorového operačního programu z hlediska přípravy systému programování, řízení, monitorování a hodnocení programu pro budoucí čerpání prostředků EU byl naplněn jen částečně. Ministerstvo průmyslu a obchodu využilo zkušeností získaných z realizace sektorového operačního programu. Pro čerpání prostředků ze strukturálních fondů od roku 2004 vytvořilo nový program, pro který nepřevzalo implementační a řídicí strukturu již vytvořenou pro sektorový operační program ani metodiku hodnocení žádostí. Stejně tak od nového programu oddělilo personální zajištění sektorového operačního programu.

Nedostatky byly zjištěny zejména v oblasti systému hodnocení, který nebude možné dostatečně vyhodnotit z hlediska efektivnosti a přínosu pro rozvoj průmyslu, neboť:

Vyhodnocení přínosů vynaložených finančních prostředků pro rozvoj průmyslu nebylo v době kontroly ukončeno. V průběžném monitorování prováděném společně s CzechInvestem hodnotilo Ministerstvo průmyslu a obchodu projekty kladně. Kontrolou u příjemců podpory však bylo zjištěno, že u čtvrtiny kontrolovaných projektů podpořených v letech 2001 a 2002 bude jejich očekávaný dopad na hospodaření podniků opožděn o dva až tři roky.

Vliv sektorového operačního programu na rozvoj průmyslu výrazně omezila skutečnost, že program nebyl financován v zamýšleném rozsahu, když za nízké podpory z prostředků státního rozpočtu oproti plánu nedošlo k čerpání předvstupních fondů EU.

Při realizaci operačního programu průmysl a podnikání jako nástroje strukturálních fondů EU je žádoucí, aby Ministerstvo průmyslu a obchodu odstranilo nedostatky zjištěné u sektorového operačního programu, zejména v oblasti stanovení cílů a ukazatelů pro hodnocení dílčích programů a projektů.



Ing. Petr Skála, člen Úřadu


tisk stránky