Doprovodný sociální program pro uskutečňování restrukturalizace českého ocelářského průmyslu

23.6.2005 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 04/31


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s finančními prostředky státního rozpočtu na realizaci doprovodného sociálního programu pro uskutečňování restrukturalizace českého ocelářského průmyslu a posoudit jejich účelnost a hospodárnost.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2000 až 2004.

Kontrolované osoby: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo práce a sociální věcí a vybraní příjemci prostředků státního rozpočtu.

Restrukturalizace ocelářského průmyslu probíhá od počátku devadesátých let a je provázena výrazným poklesem zaměstnanosti. V roce 1989 bylo v ocelářství 136,6 tisíc zaměstnanců, v roce 2000 již jen 43,5 tisíc a do konce roku 2005 jich má být cca 25 tisíc. Pomoc propuštěným zaměstnancům prostřednictvím Doprovodného sociálního programu byla zahájena uprostřed tohoto procesu až od roku 2000. Poskytování finanční pomoci bylo z roku 2003 prodlouženo do roku 2006 a počet společností, jejichž prostřednictvím byla pomoc poskytována, se z důvodu organizačních změn (zejména zakládání dceřinných společností) rozšířil z původních 16 na 72.

V letech 2000 - 2004 bylo na Doprovodný sociální program uvolněno cca 950 mil. Kč v rámci různě zaměřených programů. Účinnost této pomoci nebylo možné vyhodnotit, protože Doprovodný sociální program neměl nastaveny žádné ukazatele. Zapojená ministerstva poskytovala prostřednictvím regionální zaměstnanecké agentury a prostřednictvím programů START (Program úvěrů pro podnikání pracovníků uvolněných z hutního průmyslu) a RESTART (Integrační program pro uvolňované pracovníky při restrukturalizaci ocelářského průmyslu) pomoc i klientům mimo zaměstnance uvolněné pro nadbytečnost z ocelářského průmyslu a nesledovala, kolika z nich se tato pomoc dotkla. Podle neúplných údajů předložených kontrole NKÚ sehrál podstatnou úlohu pouze finanční příspěvek cca 5 700 zaměstnancům propuštěným z důvodu organizačních změn. Ostatních programů se zúčastnil pouze zlomek propuštěných zaměstnanců, když např. do rekvalifikačního programu MPSV se jich zapojilo pouze 90 až 120 a do programu poskytování zvýhodněných úvěrů pro podnikatele MPO v letech 2000 - 2001 se jich zapojilo pouze 56.

Kontrolou finanční realizace Doprovodného sociálního programu byly zjištěny některé nedostatky týkající se nedodržování pravidel vládních nařízení a rozpočtových pravidel při poskytování a finančním vypořádání prostředků státního rozpočtu. Celkový objem neoprávněně užitých prostředků činil 11,4 mil. Kč.



Mgr. Marie Hošková, členka Kolegia NKÚ

tisk stránky