Státní podniky v resortu zemědělství, které byly zachovány z důvodů nedořešených nároků oprávněných osob nebo z jiných zákonem stanovených důvodů

23.6.2005 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 04/42


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření a nakládání státních podniků s majetkem státu a s finančními prostředky, zejména z hlediska účelnosti a hospodárnosti.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2001 až 2004, v případě věcných souvislostí i roky předchozí.

Kontrolovanými osobami byly: Ministerstvo zemědělství, Jihomoravské pekárny, státní podnik, Brno, Pivovary České Budějovice, státní podnik, Vodohospodářské opravny a strojírny a Písek, státní podnik. Z kontrolní akce vyplynula následující zjištění:

Ministerstvo zemědělství jako zakladatel neplnilo vůči státním podnikům dostatečně povinnosti stanovené zákonem o státním podniku, zejména:

  • nevyhodnocovalo činnost a stav majetku podniků;
  • podcenilo význam dozorčích rad (v jednom případě dozorčí radu neustavilo od roku 1992, v ostatních případech nevěnovalo pozornost jejich činnosti);
  • svým postupem (zejména svou nečinností) nezajistilo ukončení činnosti zbytkových státních podniků v co nejkratší době.

Zvlášť alarmující je situace ve Vodohospodářských opravnách a strojírnách Písek, kde Ministerstvo zemědělství neprovádělo žádnou kontrolní činnost a po dobu více než pěti let nemělo informace o stavu podniku a nečinilo žádné kroky k ukončení činnosti zbytkového státního podniku.

Ministerstvo zemědělství rovněž vědomě nepřizpůsobilo zakládací listinu Vodohospodářských opraven a strojíren Písek zákonu o státním podniku, a ponechalo tak podnik dle svého vyjádření v režimu zákona, který však již dne 30. 6. 1997 pozbyl účinnosti. Krajský soud vyzval zakladatele v únoru 1998 k nápravě stavu, ale Ministerstvo zemědělství zůstalo k této výzvě nečinné.

Kontrolované státní podniky postupovaly v rozporu zejména se zákonem o státním podniku a zákonem o účetnictví. Nedostatky spočívaly zejména v:

  • nedostatečné evidenci majetku;
  • chybném účtování o majetku;
  • neověřování účetních závěrek a jejich nepředložení zakladateli.



Mgr. Ing. Jiří Kalivoda, člen Kolegia NKÚ

tisk stránky