Majetek státu, s nímž je příslušná hospodařit Správa vojenského bytového fondu Praha

9.1.2006 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 04/33


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s majetkem státu, s nímž hospodaří Správa vojenského bytového fondu Praha, a to za období 2002-2004 u Ministerstva obrany (dále jen „MO“) a jím zřízené příspěvkové organizace Správa vojenského bytového fondu Praha (dále jen „SVBF“).

Kontrolní akci řídil člen NKÚ ing. Ladislav Zeman.

Kontrolou byly zjištěny zejména následující nedostatky:

Při vzniku SVBF k 1. 10. 1994 nevymezilo MO ve zřizovací listině majetek, k němuž měla SVBF právo hospodaření. Majetek byl převáděn na SVBF postupně teprve od ledna 1995, přičemž MO některý majetek, k němuž převedlo příslušnost hospodařit, vedlo nadále ve svém účetnictví. Hodnota tohoto majetku, o kterém účtovala i SVBF, byla vyšší než 200 mil. Kč.

Specifikace a identifikace delimitovaného majetku byla neúplná, byly převáděny nemovitosti, které nebyly zkolaudovány, pozemky, na které byly uplatněny restituční nároky, byl převáděn i cizí majetek. Vzhledem k těmto skutečnostem některé katastrální úřady odmítly zapsat příslušnost hospodařit s majetkem státu pro SVBF. I když tato situace byla MO známa, společně se SVBF po dobu devíti let nevyvinuly dostatečnou iniciativu, aby byl delimitovaný nemovitý majetek v hodnotě asi 294 mil. Kč řádně zapsán v katastru nemovitostí.

MO přidělilo na dobu neurčitou vojákům z povolání a občanským zaměstnancům 179 nově pořízených bytů a nezabezpečilo tím do budoucna jejich využití k účelu, pro který byly pořízeny. Ke dni 31. 1. 2005 již 40 osob užívajících tyto byty resort obrany opustilo.

tisk stránky