Hospodaření České školní inspekce s majetkem státu a finančními prostředky

9.1.2006 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 05/03


Cílem kontrolní akce bylo prověřit plnění závazných ukazatelů rozpočtu, porovnání vykazovaných výdajů v účetních výkazech a rozborech hospodaření, kontrola poskytnutých prostředků na investiční akce, pořizování majetku a hospodaření s ním, a to v letech
2002-2004 u MŠMT, ústředí ČŠI a deseti inspektorátů.

Kontrolní akci řídil člen NKÚ Mgr. Ing. Jiří Kalivoda.

ČŠI při hospodaření s majetkem státu a finančními prostředky ze státního rozpočtu postupovala v některých případech nehospodárně. Při zadávání veřejných zakázek ČŠI nepostupovala vždy v souladu se zákonem. Nedostatky u ČŠI byly zjištěny rovněž v oblasti evidence majetku, účetnictví a cestovních výdajů a náhrad.

MŠMT nevěnovalo dostatečnou pozornost kontrole investičních akcí, které prováděla ČŠI. V rámci programového financování nepředložila ČŠI dokumentaci k závěrečnému vyhodnocení u 10 ze 14 akcí. MŠMT jako správce programu neplnilo svou povinnost, neboť nezabezpečilo, aby ČŠI uvedenou dokumentaci předložila. ČŠI neodůvodněně uhradila stavebním firmám další náklady a u některých akcí docházelo k prodlužování termínů dokončení staveb.

Po seznámení s výsledky kontroly NKÚ přijala ČŠI opatření k odstranění zjištěných nedostatků a rovněž opatření zaměřená ke sledování nákladovosti inspekční činnosti.

tisk stránky