Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 05/17 - "Hospodaření s finančními prostředky státního rozpočtu poskytovanými na zaměstnávání občanů s

27.2.2006


Cílem kontrolní akce „Hospodaření s finančními prostředky státního rozpočtu poskytovanými na zaměstnávání občanů se změněnou pracovní schopností“ bylo prověřit užití příspěvků a dotací poskytovaných ze státního rozpočtu na částečnou úhradu zvýšených nákladů podnikatelským subjektům zaměstnávajícím více než 50 % občanů se změněnou pracovní schopností. Kontrolováno bylo období 2003 – 2004 u 36 subjektů. Kontrolní akci řídil člen NKÚ JUDr. Jan Holeček.

V roce 2003 bylo čerpáno na tyto účely formou příspěvků, dotací a návratných finančních výpomocí více než 800 mil. Kč a v roce 2004 více než 1 mld. Kč. Z výsledků kontroly vyplynulo, že stávající systém je funkční a že poskytování příspěvku zaměstnavatelům zaměstnávajícím více než 50 % občanů se změněnou pracovní schopností probíhalo až na drobné nedostatky (MPSV při poskytování dotací nepostupovalo důsledně podle zásad, které samo vydalo) v souladu s právními předpisy.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 05/17 - formát PDF


tisk stránky