Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 05/30 – „Hospodaření zeměměřických a katastrálních orgánů s majetkem státu a finančními prostř

17.5.2006


Cílem kontrolní akce bylo prověřit dodržování zákonných podmínek stanovených pro hospodaření s majetkem státu Bylo kontrolováno období od roku 2004 do konce roku 2005 u 13 subjektů. Kontrolní akci řídil člen NKÚ Mgr. Ing. Jiří Kalivoda.

Při kontrole byly zjištěny nedostatky zvláště v souvislosti s reorganizací pracovišť katastrálních úřadů. Kontrolované zeměměřické a katastrální orgány například postupovaly při hospodaření se státním majetkem v rozporu se zákonem o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, kdy nedodržely povinnosti při prodeji a likvidaci nepotřebného majetku v objemu více než 4 mil. Kč. Nedostatky byly také konstatovány v souvislosti s neplněním zákona o finanční kontrole, přičemž právě fungující vnitřní kontrolní systém mohl řadě porušení zákonů zabránit.

Za vážné zjištění je možné považovat zvláštní a ve svých důsledcích nehospodárný postup při zajišťování činnosti Státního metrologického střediska ve Výzkumném ústavu geodetickém, topografickém a kartografickém (VÚGTK), kdy jeho činnost byla svěřena obchodní společnosti, přičemž došlo i personálnímu propojení mezi touto obchodní společností a vedoucím pracovníkem VÚGTK.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 05/30 - formát PDF


tisk stránky