Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 05/18 – „Hospodaření s finančními prostředky určenými na výstavbu a obnovu pražského metraR

28.6.2006


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s finančními prostředky určenými na programy zaměřené na výstavbu a obnovu pražského metra. Kontrolováno bylo období let 2000-2005 u Ministerstva dopravy a Dopravního podniku hl. města Prahy, a. s.

Kontrolní akci řídil člen NKÚ Ing. Petr Skála.

V kontrolovaném období byly ze státního rozpočtu poskytnuty dotace na rozvoj a obnovu pražského metra ve dvou programech. V rámci jednoho programu se stát podílí na výstavbě trasy IV.C metra mezi stanicemi „Nádraží Holešovice“ a „Letňany“. Druhý program státní pomoci při obnově území postiženého povodní 2002 poskytované Ministerstvem dopravy byl zaměřen na odstranění povodňových škod. Do ukončení kontroly byla ze státního rozpočtu na výstavbu a obnovu pražského metra poskytnuta částka téměř 6 miliard Kč. Finanční prostředky byly sice použity na spolufinancování výstavby pražského metra, nebyla však zvolena vhodná forma podpory, a proto nebylo možné vyhodnotit efektivnost poskytnutých dotací.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 05/18 - formát PDF


tisk stránky