Při projektech financovaných ze státního rozpočtu není investor motivován k úsporám

8.9.2006 - Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 05/39


„Současná metodika řízení investičních projektů financovaných z prostředků státního rozpočtu nemotivuje investora k úsporám finančních prostředků. Investor je zodpovědný pouze za nepřekročení finančních prostředků stanovených v rozhodnutí o účasti státního rozpočtu, není motivován k jejich úspoře,“ řekl prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal po kontrolní akci, jejímž cílem bylo prověřit hospodaření s finančními prostředky vynaloženými na realizaci akce „Rekonstrukce a dostavba areálu Na Míčánkách“.

Kontrolní akce, kterou řídil člen NKÚ Ing. Josef Pohl, měla dále prověřit, jak jsou plněna opatření přijatá k odstranění dříve zjištěných nedostatků. Kontrolováno bylo období od roku 2003 do dubna 2006, kontrolovanou osobou pak Ministerstvo spravedlnosti ČR.

V roce 2002 provedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) kontrolní akci zaměřenou na rekonstrukci a dostavbu areálu „Na Míčánkách“. Upozornil na systémové nedostatky v řízení přípravné fáze investiční akce, uvedl možnosti úspor finančních prostředků státního rozpočtu a doporučil kroky, které je nezbytné provést před zahájením realizační fáze investičního projektu. Vláda ČR vzala kontrolní závěr NKÚ na vědomí a uložila ministru spravedlnosti realizovat opatření přijatá k nápravě zjištěných nedostatků.

„Opatření k nápravě byla provedena. Chybné a nedostatečné řízení investiční akce ve fázi přípravy však i přes provedená opatření výrazným způsobem ovlivnilo následnou realizační fázi rekonstrukce a dostavby. Naše kontrola prokázala, že chyby a nedostatky přípravné fáze jsou obtížně odstranitelné a mají při realizaci stavby negativní dopad, zejména na termín dokončení investice a výši finančních prostředků,“ přiblížil prezident Dohnal.

„Pro efektivnost a hospodárnost staveb je nezbytné řešit ekonomiku již ve fázi jejich přípravy a zpracování projektové dokumentace. To však nebylo v případě investičního projektu dostavby a rekonstrukce areálu Na Míčánkách respektováno,“ řekl Dohnal.

Ministerstvo spravedlnosti ČR rozhodlo, že budou realizována pouze vybraná úsporná opatření. Přistoupilo k některým změnám v řešení stavby a výměně nadstandardních zařízení za jiná se stejnými technickými parametry, ale nižší cenou. Provedení zásadních změn v koncepci stavby, které by představovaly úsporu finančních prostředků státního rozpočtu, by si však vyžádalo přepracování projektové dokumentace, vydání nového stavebního povolení a prodloužení termínu realizace stavby. Ministerstvo se proto rozhodlo k těmto změnám nepřistupovat.

Cena díla, i přes úsporná opatření realizovaná ministerstvem, se nakonec zvýšila o téměř 290 milionů korun, vyšplhala tedy na částku 2 mld. 170 milionů korun, včetně zahrnutí zvýšené sazby DPH.


Radka Burketová
Nejvyšší kontrolní úřad



Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 05/39 - formát PDF


tisk stránky