Pohledávky ve zdravotních pojišťovnách zaznamenaly podle NKÚ vzrůstající tendenci

8.9.2006 - Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 05/31


Nejvyšší kontrolní úřad provedl v době od září 2005 do června 2006 kontrolu Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (dále OZP) a Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE. „Očekávali jsme omezení absolutní výše pohledávek za plátci pojistného, včetně vymožení existujících pohledávek v maximální výši za minimální čas. Ukázalo se však, že pohledávky v obou zdravotních pojišťovnách zaznamenaly v kontrolovaném období vzrůstající tendenci,“ uvedl František Dohnal, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Cílem kontroly bylo prověřit příjmy základního fondu zdravotního pojištění a výdaje z tohoto fondu na úhradu zdravotní péče poskytované podle smluv se zdravotnickými zařízeními, dále prověřit výdaje provozního fondu zdravotních pojišťoven v rámci celkového hospodaření s prostředky vybíranými na základě zákona na veřejné zdravotní pojištění. Kontrolováno bylo období od roku 2003 do 1. pololetí roku 2005.

„V obou pojišťovnách bylo v oblasti výběru pojistného na veřejné zdravotní pojištění úsilí o snížení pohledávek prokázáno realizací přesných pracovních postupů stanovených vnitřními normami. A to jak při výběru plateb pojistného, tak i při průběžné péči o vzniklé pohledávky za plátci,“ doplnil prezident Dohnal.

Kontrola NKÚ zaznamenala v oblasti úhrad poskytnuté, zkontrolované a k úhradě uznané zdravotní péče problémy při sjednávání způsobu a výše úhrad s jednotlivými smluvními poskytovateli zdravotní péče. Stav byl přímo odvislý od výsledků dohodovacích řízení a postupů vyžadovaných ministerstvem zdravotnictví od zdravotních pojišťoven podle úhradových vyhlášek vydávaných vždy na příslušné pololetí. S těmi platné znění zákona počítalo v případech, kdy např. ministerstvo shledalo, že výsledek dohodovacích řízení nebyl v souladu s právními předpisy nebo veřejným zájmem a prostřednictvím vyhlášek stanovilo hodnoty bodu, výši úhrad a regulační omezení zdravotní péče. Povinnost a odpovědnost za realizaci vyhlášek připadla zdravotním pojišťovnám, přičemž náklady vyvolané zabezpečením úhrad (tj. tvorba, administrativa a distribuce opakovaně zpracovávaných cenových dodatků ke smlouvám včetně komplexní úpravy softwaru) dosáhly v kontrolovaném období v obou zdravotních pojišťovnách částky více než 10 milionů korun.

Pro rok 2006 vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR s účinností od 1. 1. 2006 vyhlášku č. 550/2005 Sb., o úhradách zdravotní péče v 1. pololetí 2006, novelizovanou k 1. 4. 2006, čímž problémy s úhradou za poskytnutou zdravotní péči a další náklady spojené se zabezpečním úhrad přeneslo i do roku 2006.

Řádné hospodaření s prostředky vybranými na základě zákona na veřejné zdravotní pojištění bylo doloženo u obou zdravotních pojišťoven nulovým stavem závazků po lhůtě splatnosti vůči smluvním poskytovatelům zdravotní péče ke dni 31. 12. 2003 a ke dni 31. 12. 2004.

Kontrolní akce 05/31 Hospodaření s prostředky vybíranými na základě zákona na veřejné zdravotní pojištění Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví a Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ JUDr. Jiří Drábek.


Radka Burketová
Nejvyšší kontrolní úřad



Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE byla zřízena ke dni 1. 6. 1993 rozhodnutím Ministerstva práce a sociálních věcí ČR jako právnická osoba, která v právních vztazích vystupuje svým jménem, může nabývat práv a povinností a nese odpovědnost z těchto vztahů vyplývající. Ve smyslu platných právních předpisů provádí veřejné zdravotní pojištění pro pojištěnce, kteří jsou u ní zaregistrováni; hospodaří s vlastním majetkem a vykonává právo hospodaření s majetkem jí svěřeným.

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (dále jen “OZP”) byla zřízena ke dni 29. 10. 1992 rozhodnutím Ministerstva práce a sociálních věcí ČR podle zákona o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, jako právnická osoba, která v právních vztazích vystupuje svým jménem, může nabývat práv a povinností a nese odpovědnost z těchto vztahů vyplývající. Na základě rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR se OZP ke dni 1. 1. 2000 sloučila se Stavební zdravotní pojišťovnou. OZP provádí ve smyslu platných právních předpisů veřejné zdravotní pojištění pro zaregistrované pojištěnce; hospodaří s vlastním majetkem a vykonává právo hospodaření s majetkem jí svěřeným.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 05/31 - formát PDF


tisk stránky