Úřady zpravidla nesledovaly, zda vydávané publikace přinášejí potřebný užitek

12.9.2006 - Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 06/09


Další z kontrolních akcí, zařazených do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) na rok 2006, byla zaměřena na čerpání finančních prostředků při vydávání publikací. Posuzováno bylo zda publikace slouží k plnění úkolů v rámci svěřené působnosti, hodnoceny byly také náklady z hlediska efektivnosti, hospodárnosti a účelnosti. Kontrolovaným obdobím byly roky 2004 až 2005. Z téměř 40 správců kapitol státního rozpočtu bylo ke kontrole vybráno sedm ministerstev a tři další ústřední orgány (kontrolované úřady).

„V rámci provedené kontroly bylo zjištěno, že některé kontrolované úřady neměly potřebný přehled o jimi vydávaných publikacích ani o vynaložených nákladech. V některých případech nesledovaly, zda je vydávání publikace v souladu se zákonem a zda přiměřeným způsobem informují veřejnost o důležitých opatřeních a o své činnosti. Zpravidla ani nesledovaly, zda je vydávání publikace účelné nebo zda byl zvolen přiměřený a hospodárný způsob zveřejnění,“ komentoval výsledky kontroly prezident NKÚ František Dohnal.

Přístup a vlastní publikační činnost kontrolovaných úřadů se výrazně lišily. Nejrůznorodější publikace v kontrolovaných letech vydalo Ministerstvo obrany ČR, například román „Padesátá léta v modrém a zeleném“, plán města „Praha hlavní město ČR“ či „Sbírka řešených úloh ze středoškolské matematiky“. Deset kontrolovaných úřadů v letech 2004 a 2005 vydalo ročně více než 300 publikací, z toho přibližně polovinu ministerstvo obrany a čtvrtinu ministerstvo vnitra. Zjistitelné náklady vynaložené na kontrolované publikace v uvedených letech činily celkem téměř 350 mil. korun. Úplatně bylo poskytováno pouze několik kontrolovaných publikací.

Na základě provedené kontroly byla doporučena řada opatření, například sledovat u každé publikace, zda je její vydávání v souladu se zákonem a zda slouží k plnění úkolů úřadu.

Dále potom sledovat hledisko účelnosti a hospodárnosti, posoudit nezbytnost vydávání publikací určených pro prezentaci, u tištěných publikací zvážit počet výtisků a náročnost jejich technického provedení. Doporučeno také bylo zadávat veškeré zakázky na základě řádně uzavřených smluvních vztahů a zvláště věnovat pozornost kalkulacím a cenovým ujednáním.

„V souvislosti s touto kontrolou vyvstává řada otázek k diskusi. Jsou některé publikace skutečně příslušné vydávajícímu ministerstvu? Hovořím o omalovánkách, kalendářích, plánech měst… Má státní organizace na úrovni ústředních orgánů plnit úlohu vydavatele podobných titulů? Nesupluje v některých případech stát činnost soukromého sektoru, případně nevytváří dokonce nekalou konkurenci? Budeme-li hovořit o ekonomice - nebylo by v některých případech výhodnější vydávat věstníky, ročenky, rozpočty či výroční zprávy pouze v elektronické podobě?“ poukázal prezident František Dohnal.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2006 pod číslem 06/09. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ JUDr. Eliška Kadaňová.


Radka Burketová
Nejvyšší kontrolní úřad



Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/09 - formát PDF


tisk stránky