Divadelní ústav nerespektoval pravomocné rozsudky

20.9.2006 - Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 06/11


Cílem další z kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit hospodaření s majetkem státu a s prostředky státního rozpočtu u příspěvkových organizací v působnosti Ministerstva kultury. Kontrolovaným obdobím byly roky 2004 až 2005, kontrolovanými osobami Ministerstvo kultury, Česká filharmonie, Divadelní ústav a Laterna magika.

Kontrola zjistila celou řadu pochybení, některá z nich i velmi závažná s přímým dopadem na výdaje ze státního rozpočtu. „Ministerstvo kultury poskytovalo finanční prostředky programu Kulturní aktivity v rozporu s rozpočtovými pravidly,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal. Kontrolovaným osobám, které nepředkládaly žádosti o poskytnutí finančních prostředků na konkrétní projekty tak bylo ze státního rozpočtu poskytnuto více než 30 milionů korun. „Ministerstvo ani takový postup od těchto organizací nevyžadovalo. Poskytovalo finanční prostředky bez vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace a bez stanovení podmínek použití těchto prostředků,“ řekl Dohnal.

Zvláštní přístup k zákonům a právu zjistili kontroloři u Divadelního ústavu. „Tato instituce nedoložila provedení inventarizace majetku a závazků v hodnotě téměř 68 milionů korun za rok 2004 a necelých 48 milionů za rok 2005. Tím byl porušen zákon o účetnictví. Dále Divadelní ústav několik let nerespektoval právní stav vzniklý na základě pravomocných rozhodnutí soudu, byl povinen uhradit přes 11 milionů jako úroky a přes 800 tisíc na nákladech soudního řízení. Tím porušil ustanovení v té době platné vyhlášky č. 205/1991 Sb. o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky a způsobil tak státnímu rozpočtu značnou škodu, “ komentoval výsledek kontroly prezident NKÚ František Dohnal.

Kontrolní akce 06/11 - Majetek státu a prostředky státního rozpočtu z kapitoly Ministerstvo kultury. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Zdeňka Profeldová.

Radka Burketová
Nejvyšší kontrolní úřad


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/11 - formát PDF


tisk stránky