Český statistický úřad pochybil při zadávání veřejných zakázek

26.9.2006 - Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 06/01


Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit hospodaření s majetkem Českého statistického úřadu (ČSÚ), kontrolovaným obdobím byly roky 2004 a 2005. ČSÚ při hospodaření s finančními prostředky a s majetkem státu učinil některá pochybení, zejména při zadávání veřejných zakázek.

Celková finanční hodnota majetku státu, s nímž je ČSÚ příslušný hospodařit, činila v kontrolovaném období ke dni 31. 12. 2004 téměř 2,7 mld. korun, ke dni 31. 12. 2005 přes 2,5 mld. korun.

ČSÚ nedodržel v několika případech ustanovení rozpočtových pravidel. Například tím, že poskytoval ubytování ve školicím a rekreačním zařízení i jiným než vlastním zaměstnancům, přičemž neměl na základě zvláštního zákona povolení vykonávat hospodářskou činnost. Rozpočtová pravidla porušil ČSÚ také tím, že provedl úhradu ve výši přes 2,3 mil. korun za plnění před provedením prací, čímž poskytl dodavateli zálohu na období delší než jedno čtvrtletí. Úřad také nepostupoval v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, když na plnění v celkové výši přes 46 milionů korun neprovedl zadání veřejných zakázek zákonným způsobem a uskutečnil jej pouze na základě smluv a objednávek. Jednalo se například o opakovaně uzavřené smlouvy na úklid či ostrahu objektu „Skalka“ bez výzvy učiněné alespoň třem zájemcům. Na službu „Stěhování do nového sídla“ úřad nezadal veřejnou zakázku, ale zadal plnění ve výši přes čtyři miliony korun jen na základě objednávky.

„Z uvedených nedostatků je zřejmé, že docházelo k chybám při plánování rozpočtu, ve vedení účetnictví, při provádění inventarizací, při hospodaření s majetkem státu a při nákupu majetku a služeb. Jak vyplývá z kontrolních zjištění, postupy při vedení účetnictví a při hospodaření s majetkem státu nebyly vždy v souladu se zákonem o majetku, zákonem o účetnictví a rozpočtovými pravidly,“ komentoval výsledky kontroly prezident NKÚ František Dohnal.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) na rok 2006 pod číslem 06/01. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Marie Hošková.

Radka Burketová
Nejvyšší kontrolní úřad


ČSÚ je organizační složkou státu se samostatnou kapitolou státního rozpočtu, hospodaří s majetkem státu a je účetní jednotkou. Působnost ČSÚ stanoví zákon o státní statistické službě, v platném znění, a další právní předpisy. Základním posláním ČSÚ je vytvářet objektivní a ucelený obraz ekonomického, sociálního, demografického a ekologického vývoje ČR a jejích částí. Zajišťuje srovnatelnost statistických dat ve vnitrostátním i mezinárodním měřítku. Poskytuje komplexní statistické podklady a zajišťuje úplnou harmonizaci metodických nástrojů, zásad a předpisů s platností pro celou státní statistickou službu ČR s předpisy Evropské unie.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/01 - formát PDF


tisk stránky