Při dalším vzdělávání pedagogů je řada nemovitostí v majetku státu nevyužita

Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 06/02 - 5.10.2006


Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v rámci své činnosti prověřoval hospodaření s finančními prostředky státního rozpočtu a Evropského sociálního fondu, dále také nakládání s majetkem státu, zejména při transformaci pedagogických center. Na Národní institut pro další vzdělávání bylo k 31. 12. 2004 převedeno 15 budov a pozemky v celkové hodnotě přes 204 milionů korun.

Kontrolováno bylo období od roku 2004 do konce roku 2005, kontrolovanými osobami byly Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), Národní institut pro další vzdělávání (NIDV) a Pedagogické centrum pro polské národnostní školství Český Těšín.

V rámci převodu došlo ve smlouvách k administrativním nesrovnalostem při uvádění cen převáděných nemovitostí – ve smlouvách byly uváděny jiné ceny než v účetnictví.

„Při hospodaření s majetkem státu nepostupoval Národní institut pro další vzdělávání s potřebnou péčí. Dostatečně ho nechránil před ztrátou, nespecifikoval způsob likvidace majetku navrženého k vyřazení a dlužné částky nevymáhal dostatečným způsobem. Z devíti budov, se kterými měl NIDV podle rozhodnutí MŠMT příslušnost hospodařit, využíval pro účely organizace čtyři objekty z méně než 50 %, přitom na nedostatečné využívání majetku upozornil NKÚ již v rámci kontrolní akce č. 02/07 – Prostředky státního rozpočtu na činnost pedagogických center,“ komentoval výsledky kontroly prezident NKÚ František Dohnal.

Při kontrole oblasti hospodaření s finančními prostředky ESF nebyly zjištěny podstatné nedostatky či vážná pochybení při administraci a financování národních projektů. Jednalo se například o formální nedostatky při zadávání veřejných zakázek a uzavírání smluv s dodavateli či administrativní nepřesnosti v dokladech u kontrolního vzorku uznatelných výdajů předložených k proplacení.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu na rok 2006 pod číslem 06/02. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Mgr. Ing. Jiří Kalivoda.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/02 - formát PDF


tisk stránky