Správa státních hmotných rezerv vykazovala vládě a parlamentu jen zlomek svých příjmů a výdajů

4.10.2006 - Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 06/04


„Správa státních hmotných rezerv (Správa) ve skutečnosti hospodaří s podstatně většími finančními prostředky, než jaké vykazuje ke státnímu rozpočtu. U těchto prostředků nevykazuje ani jejich tvorbu, ani jejich čerpání. Ministerstvo financí ani Poslanecká sněmovna pak při schvalování státního rozpočtu nerozhodují na základě skutečné potřeby Správy, ani při schvalování státního závěrečného účtu ČR nevidí skutečné příjmy a výdaje,“ komentoval výsledek kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu jeho prezident František Dohnal. Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření Správy státních hmotných rezerv, kontrolovaným obdobím byly především roky 2004 a 2005.

„V souvislosti se zákonem o rozpočtových pravidlech jsme kontrolou zjistili, že Správa zřídila tzv. „zvláštní účty“ u obchodních bank, přestože jako peněžní prostředky státní pokladny mají být uloženy na účtech vedených Českou národní bankou. Vzhledem k objemu těchto finančních prostředků postupovala vysoce rizikově, neboť jejich značná část nebyla kryta zákonným pojištěním. V případě úpadku obchodních bank hrozí státu vysoké ztráty.

Správa dále porušila zákon o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích když nepožadovala od dlužníků sjednané smluvní sankce v celkové výši přes 35 milionů korun. Nevyužívala důsledně všech právních prostředků při uplatňování a hájení práv státu jako vlastníka, když uzavřela s dodavateli kupní smlouvy, aniž byla zakotvena sankce za porušení povinnosti ze strany dodavatele. Naopak při prodlení kupujícího byly sjednány úroky z prodlení. Smluvní vztah nese znaky nevyváženosti.

V neposlední řadě došlo také k porušení zákona o účetnictví. Správa totiž v letech 2004 a 2005 nevedla účetnictví tak, aby účetní závěrka sestavená na jeho základě podávala věrný obraz předmětu účetnictví. Nevyúčtovala zjištěné inventarizační rozdíly do účetního období, za které se inventarizací ověřoval stav majetku a závazků.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu na rok 2006 pod číslem 06/04. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Marie Hošková.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Správa státních hmotných rezerv (Správa) byla zřízena zákonem č. 97/1993 Sb., o působnosti Správy státních hmotných rezerv. Je ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních hmotných rezerv (SHR). Zásady činnosti a organizace Správy upravuje statut, který schvaluje vláda. Správa je organizační složkou státu a účetní jednotkou. Správa zabezpečuje zejména financování hospodářských opatření pro krizové stavy a financování, obměnu, záměnu, půjčku, uvolnění, nájem, prodej, skladování, ochraňování a kontrolu SHR, a podle požadavků krizových plánů i jejich pořizování.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/04 - formát PDF


tisk stránky