Útlum hornictví se zřejmě o deset let prodlouží

Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 06/06
24.10.2006


Cílem další kontrolní akce Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit poskytování, čerpání a užití prostředků státního rozpočtu určených na útlum hornictví a provést kontrolu plnění opatření přijatých k nápravě dříve zjištěných nedostatků.

Kontrolováno bylo období od roku 2002 do doby ukončení kontroly, v případě věcných souvislostí i období předcházející. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), DIAMO, státní podnik, Stráž pod Ralskem a Palivový kombinát Ústí, státní podnik, Ústí nad Labem. MPO poskytlo finanční prostředky a příjemci je čerpali v souladu se stanovenými podmínkami programu a s právními předpisy.

Strategickým cílem útlumového programu hornictví je ukončení těžby na nerentabilních lokalitách, zahlazení jejich následků a technická likvidace děl, tj. uvedení krajiny do stavu obdobného, jaký byl před zahájením těžby. „Do programu bylo od jeho zahájení do roku 2005 vloženo 71 mld. korun a do jeho předpokládaného ukončení v roce 2040 to má být dalších 130 miliard. V realizaci útlumu došlo od stavu zjištěném v minulých kontrolních akcích ke kvalitativnímu posunu. Počet lokalit, kde je útlum hrazen ze státního rozpočtu, již nebyl rozšiřován a strategické cíle programu byly rozpracovány do cílů dílčích, měřitelných,“ konstatoval prezident NKÚ František Dohnal.

Výše finančních prostředků na program útlumu, včetně prostředků Fondu národního majetku ČR, je podle MPO dostatečná. A to jak pro provedení nezbytných prací zabraňujících možnosti ekologické havárie, tak k zajištění ochrany a bezpečnosti objektů a areálů. „Nestačí však na realizaci všech akcí, což vytváří riziko posunu ukončení útlumového programu z roku 2040 na rok 2050. Nezlikvidované nepotřebné objekty přitom vyžadují každoroční náklady ve výši cca 30 mil. korun. MPO přijalo opatření k privatizaci nepotřebných areálů, ale o více než polovinu z nich nebyl zájem a budou muset být s dalšími finančními náklady zlikvidovány,“ řekl prezident Dohnal.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu na rok 2006 pod číslem 06/06. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Petr Skála.


Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/06 - formát PDF


tisk stránky