Policie platí nejvíce za pohonné hmoty, náhradní díly a údržbu aut

Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 06/08
7.12.2006


Cílem další z kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit hospodaření s finančními prostředky a majetkem státu při zabezpečení činnosti Policie České republiky (PČR) automobilní technikou. „V době kontroly měla policie v užívání téměř 11 tisíc služebních dopravních prostředků s pořizovací cenou 4,5 mld. korun. Skutečné počty odpovídaly systemizaci zpracované Ministerstvem vnitra v roce 2005. Kontrolované útvary PČR užívaly asi 4 tisíce vozidel s pořizovací cenou 1,5 mld. korun,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2003 až 2005, v případě věcných souvislostí i období předcházející a období do doby ukončení kontroly. Kontrolovanými osobami pak byly Ministerstvo vnitra (MV) a Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra (ZSMV). V rámci MV byla kontrola provedena u Policejního prezidia České republiky, Policie České republiky správy Západočeského, Jihomoravského a Severomoravského kraje.

Při provozování služebních vozů bylo nejvíce peněžních prostředků vynaloženo na nákup pohonných hmot (PHM), dále na nákup materiálu na údržbu a ošetřování a na náhradní díly. Roční výdaje na PHM se pohybovaly v rozmezí 450 až 500 mil. korun, na materiál a náhradní díly činily asi 200 milionů.

Z vyhodnocení pořizování PHM vyplynulo, že nejhospodárnějšího nákupu je možné dosáhnout maximalizací nákupu do vlastních čerpacích stanic. V případě nemožnosti odběru pohonných hmot z vlastních čerpacích stanic je hospodárnější dávat přednost staničním kartám na úkor platebních karet CCS. Bylo by vhodné usilovat o dodávky PHM do vlastních čerpacích stanic od Správy státních hmotných rezerv za výhodnější cenu. “Při snížení podílu platebních karet CCS ve prospěch vlastních čerpacích stanic o 10 % by bylo v roce 2005 dosaženo při nákupu benzínu úspory asi 4,3 mil. korun, při nákupu nafty asi 477 tisíc. Nákupem stejného ročního objemu PHM do vlastních čerpacích stanic od Správy státních hmotných rezerv by v roce 2005 PČR dosáhla úspory asi 27 milionů korun,“ uvedl prezident Dohnal.

Některé nově pořízené osobní automobily nebyly dlouhodobě provozovány a tvořily tzv. zálohy. V době kontroly bylo u kontrolovaných útvarů PČR celkem 29 nových osobních automobilů, které nebyly použity déle než půl roku, z nich některé téměř jeden rok.

Při vyřazování služebních dopravních prostředků z používání přetrvává administrativně složitý a časově dlouhý proces od návrhu na vyřazení až k vyřazení z účetnictví, v některých případech byl delší než jeden rok.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu na rok 2006 pod číslem 06/08. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Ladislav Zeman.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/08 - formát PDF


tisk stránky